Ennustades nakatumiste arvu eksponentsiaalset suurenemist kogu Lääne-Aafrikas, hoiatas WHO, et Libeeria, kus on registreeritud pool surmajuhtumitest, võib esialgu loota vaid haiguse leviku pidurdamisele, mitte peatamisele, vahendab AFP.

„Libeeria seisab silmitsi tõsise ohuga rahvuslikule olemasolule,“ ütles kaitseminister Brownie Samukai teisipäeval ÜRO julgeolekunõukogu istungil. Haigus levib tema sõnul nüüd nagu kulutuli, hävitades kõik oma teel.

WHO teatel on 6. septembri seisuga ebolasse surnud 2296 inimest kokku 4293 haigusjuhtumist Libeerias, Sierra Leones, Guineas ja Nigeerias. Ligi pooled nakatumisjuhtumid on registreeritud viimase 21 päeva jooksul.

WHO viimased numbrid toovad esile ebola asümmeetrilise leviku. See niidab tihedalt asustatud kogukondi, kus on viletsal tasemel tervishoid ja vähene teadlikkus haiguse kohta.

WHO epidemioloogiajuht Sylvie Briand ütles, et Senegalis ja Nigeerias on nüüd eesmärk peatada haiguse ülekandumine täielikult. Senegal on teatanud ühest nakatumisest ja Nigeeria 19 nakatunust ja kaheksast surmajuhtumist.

Kongo Demokraatlik Vabariik võitleb teise haiguskoldega riigi kõrvalises loodepiirkonnas, kus on surnud 32 inimest.

„Teistes kohtades, nagu Monrovia, kus toimub tõeliselt laialdane ülekandumine kogukonnas, on meie eesmärk kaheastmeline strateegia,“ ütles Briand Genfis. „Esiteks, vähendada ülekandumiste arvu nii palju kui võimalik, ning kui asi on kontrollitav, püüame seda täielikult peatada. Aga praegusel ajahetkel peame olema pragmaatilised ja püüdma seda esimeste sammudena vähendada.“

Enne praegust haiguspuhangut oli 4,4 miljoni elanikuga Libeerias üks arst 100 000 patsiendi kohta.

Montserrado maakonnas, kus asub ka pealinn Monrovia, ei ole vähestes ebolaravilates ühtki vaba voodikohta.

Nakatunud inimesed veetakse ebolakeskustesse, kust nad tagasi koju suunatakse, misjärel nakatavad nad oma külades teisi.

Guinea president Alpha Condé nimetas ebolat sõjaks, mille tema riik võitma peab. Ta süüdistas naaberriike Elevandiluurannikut ja Senegali piiride sulgemise eest ja lennufirmasid lendude ärajätmise eest haigusega võitlevatesse riikidesse. Condé sõnul minnakse piiripunktide sulgemise korral üle piiri läbi metsa ja nii on ebola levik veelgi vähem kontrollitav.