„Jah, teie poolt nimetatud koolides töötavad Vilniuse ringkonna politsei peakomissariaadi töötajad,“ teatati Leedu Delfile komissariaadi kommunikatsiooniosakonnast.

Vilniuse ringkonnaprokuratuuri peaprokurör Ramutis Jancevičius ütles, et kellelegi pole kahtlustust veel esitatud ja vahistatuid samuti ei ole. Jancevičiuse sõnul õppetööd läbiotsimised ei seganud.

Vilniuse ringkonnaprokuratuuri eriti raskete kuritegude osakonna peaprokurör Rita Aliukonienė kinnitas Leedu Delfile, et venekeelsetes koolides käivad läbiotsimised.

„Meie osakonna prokurör ei ole veel protseduurilise tegevuse läbiviimise kohast naasnud, käib läbiotsimine ja nähtavasti kestab see kuni tööpäeva lõpuni,“ ütles Aliukonienė.

Prokurör märkis, et uuritakse kooliõpilaste sõite laagritesse: „Täna oleme me otsustanud ainult läbi viia protseduurilised tegevused kahes koolis, mis saab edasi, vaatame, see on seotud sellega, millest te kirjutasite.“

Peaprokurör uurimist seni ei kommenteeri.

Vilniuse linnapea nõunik Aurelija Dermantė ütles, et omavalitsus läbiotsimistega seotud ei ole. Linn viis läbi oma uurimise, mille tulemusena leiti, et Vassili Katšalovi nimelise gümnaasiumi direktor Roza Dimentova ja Sofja Kovalevskaja nimelise keskkooli direktor Jevdokia Vassiljeva ei saatnud oma õpilasi ja õpetajaid Vene laagritesse. Nad sõitsid sinna suvevaheajal.

Vilniuse linn kohustas kõiki linna koole informeerima omavalitsust õpilaste sõitudest välismaale.

„Esiteks, ma isegi ei tea, et meil on läbiotsimine, sest meile isegi ei antud teada. Teiseks, seal toimub endiselt midagi, aga ma ei saa midagi kommenteerida. Kõik seisavad ja ootavad, millal sealt välja tullakse, aga me ei tea isegi veel midagi. Õppeprotsess on osaliselt häiritud. Kuidagi saime hakkama,“ ütles Leedu Delfile Katšalovi gümnaasiumi direktori asetäitja Danuta Jablonskaja.

Katšalovi gümnaasium ja Kovalevskaja keskkool sattusid Leedus õiguskaitseorganite tähelepanu alla pärast seda, kui selgus, et nende koolide õpilased käivad Venemaa organiseeritud sõjalistes laagrites.

Leedu peaprokuratuur alustas oktoobris kohtueelset juurdlust teise riigi võimaliku abistamise kohta Leedu-vastases tegevuses.