„Putin on suur“, „Ukrainlased on fašistid“, „Euroopa on dekadentlik“, nimetas 34-aastane Savtšuk peamised sõnumid, mida ta internetifoorumites käsu peale levitas, vahendab AFP.

„Meie töö oli kirjutada valitsusmeelsel viisil, tõlgendada kõiki sündmusi viisil, mis ülistab valitsuse poliitikat ja Putinit isiklikult,“ ütles Savtšuk.

Täites oma ülesandeid „internetitrollina“, pidas Savtšuk mitmeid blogisid LiveJournalis, esinedes koduperenaise, tudengi ja sportlasena.

Kui blogid ise sisaldasid apoliitilist teksti elust Venemaal, siis Savtšukile maksti nende identiteetide kasutamise eest teistel lehekülgedel ja internetidiskussioonides kommenteerimiseks. Päevas kirjutas Savtšuk keskmiselt umbes sada kommentaari.

Igal hommikul sai Savtšuk päevaks ülesanded, nimekirja teemadest, mida kommenteerida ja ideedest, mida propageerida.

Kui Putin esines 18. märtsil kõnega miitingul ja kontserdil Kremli müüri ääres, et tähistada aasta möödumist Krimmi annekteerimisest, sai Savtšuk ülesande kommenteerida artiklit „Ukraina kiitis heaks reformiplaani IMF-i abi saamiseks“. Instruktsiooni järgi pidi Savtšuk reageerima negatiivsete kommentaaridega, nagu: „Ukraina valitsuse jaoks on sõjalised vajadused tähtsamad kui inimeste omad.“

Savtšuk veetis kübersõdalasena kaks kuud. Enese sõnul töötas ta silmapaistmatus hallis majas Peterburi põhjaosas Savuškini tänaval ning lahkus märtsis.

Tööintervjuu andis ta mehele, kes ütles vaid oma eesnime – Oleg. „Mida te arvate meie poliitikast Ukrainas,“ oli mehe esimene küsimus.

„Nagu paljusid teisi, tõmbas mind ligi nende palk,“ ütles Savtšuk, kes kasvatab kaht last. Tema kuupalk oli 40 000-50 000 rubla (650-800 eurot), mida peetakse Peterburis heaks rahaks.

Opositsioonilise ajalehe Novaja Gazeta ajakirjanik külastas Peterburi „trollitehast“ 2013. aastal ja teatas, et seal oli umbes 400 töötajat.

Pärast seda on paljud Vene ajalehed ja isegi võõrkeelsed väljaanded, mis kajastavad Venemaa sündmusi, olnud sunnitud kommenteerimisvõimaluse sulgema trollide aktiivse tegevuse tõttu.

Kaadri voolavus on Savtšuki sõnul trollitehases suur.

„Nad teevad rasket tööd. Tuleb kirjutada tohutult palju ja paljud inimesed lasti lahti, sest neil polnud oskusi või lihtsalt ei suutnud neid ideid väljendada,“ ütles Savtšuk.

Enamik personalist on noored, tihti tudengid. „Nad olid poliitika suhtes täiesti ükskõiksed ega võtnud midagi tõsiselt. Neile oli see lihtsalt rahateenimisvõimalus.“

Oli aga ka teistlaadi töötajaid, kes olid vanemad ja täis entusiasmi. „Neid polnud palju, aga nende jaoks oli see töö tõeline missioon,“ ütles Savtšuk.

Töötajad vaevalt räägivad teineteisega, öeldes tihti vaid: „Vabandust, mul on kiire.“ Mõned kardavad Savtšuki sõnul üldse rääkida. „Neil on igal pool kaamerad.“