Tšetšeenia nukupresident Ramzan Kadõrov andis kolmapäeva õhtul internetis kahetunnise online-intervjuu, mida kandis otseetris üle ka kohalik televisioon, vahendab BBC News. „Sõjast saab nüüdseks rääkida juba minevikuvormis,” kuulutas Kadõrov.

Rääkides olukorrast Tšetšeenias, teatas Kadõrov, et vabariigis on alles vaid 60-70 šaitanit (islami mütoloogias kuri vaim, saatan, deemon, põrguline), kes veel jooksevad relvadega mägedes ringi. „See on nende viimane talv, ma kinnitan teile,” lisas president ja lubas, et neid, kes segavad Tšetšeeni rahva rahumeelset elu, tabab nukker lõpp.

Kadõrov tõstatas ka mõlema Tšetšeenia sõja teema ja süüdistas nende puhkemises rahvusvahelist terrorismi ning välisriikidest pärit radikaalseid islamiorganisatsioone. Presidendi sõnul võtsid sõjategevusest „bandiitide” poolel osa 51 riigi esindajad, vahendab RIA Novosti.

Presidendi sõnul pole Vene ja Tšetšeeni rahva vahel kunagi mingeid relvastatud konflikte, sõdu ega vastasseise olnud, kõik mis on omavahelisi suhteid tumestanud on kolmandate jõudude poolt peale surutud. Paraku Kadõrov 19. sajandil toimunud pikka venelaste vallutussõda ja Stalini küüditamisi pressikonverentsil ei maininud.

Intervjuu lõpus kutsus Kadõrov kõiki sõdade ajal välismaale põgenenud tšetšeene kodumaale naasma ja lubas neid varustada uue eluasemega. Samuti lubas ta abistada välismaal viibivaid endisi relvarühmitustesse kuulujaid, kes kahetsevad oma patte ja tahavad kodumaale naasta.

„Amnestia väljakuulutamine lubaks rahumeelse elu juurde tagasi pöörduda üle 5000 endisel sissil, kes ei ole raskete kuritegudega seotud,” resümeeris Kadõrov.

Enne Kadõrovit on netiintervjuudega Vene Föderatsioonis silma paistnud vaid president Vladimir Putin ja tema õpipoisist mantlipärija Dmitri Medvedjev.