"Suund üles, suund üles! Maa on lähedal!" hoiatas süsteem lendureid.
Samuti on kuulda, kuidas piloot vannub, kui lennuk puulatvu puudutab. Viimaseks heliks on kellegi pikk pomisemine kokpitis, vahendab Reuters.

Salvestuselt ei selgu, miks üritasid piloodid kõrgust taastada alles siis, kui selleks oli juba liiga hilja.

Poola ajakirjandus on spekuleerinud, et Kaczynski ise võis mõjutada piloote igal juhul maanduma ja mitte arvestama Vene lennuametnike hoiatusi halva ilma osas.

Salvestus selle väite kohta ühtki kinnitust ei anna, kuigi kolm minutit enne õnnetust on kuulda üht isikut kokpitis ütlemas: "Ta ärritub, kui..."

Kellest või millest on jutt, jääb paraku teadmata, sest ülejäänud osa lausest pole võimalik selgelt kuulda.

Kaczynski ja temaga kaasas olnud inimesed olid jäämas hiljaks tseremooniale, millega mälestati 70 aasta möödumist Katõni massimõrvast.

Umbes 15 minutit enne õnnetust on kuulda, kuidas piloodid ütlevad Poola protokolliülemale Mariusz Kazanale, et lennuk ei saa paksu udu tõttu maanduda.

"Siis on meil probleem," vastas Kazana seepeale. Mõni minut hiljem naasis ta kokpitti ja ütles, et president pole edasise tegevuse osas veel otsust teinud.

Lennukatastroofi uurimises osaleva Poola prokuröri sõnul võib õnnetuse põhjuste seas olla näiteks vähene proovisõitude tegemine, pilootide vähene ettevalmistus ja Poola õhujõudude ebakorrektne lennuprotseduur.

Venemaa loovutas pardasalvestuste koopiad Poola siseminister Jerzy Millerile esmaspäeval. Originaalid jäävad Moskvasse kuni juurdlus on ametlikult lõpetatud.

Miller ja Vene asepeaminister Sergei Ivanov kiitsid ka kahe riigi koostööd juhtumi uurimisel.