Nõukogude Liit korraldas 1944. aasta veebruaris Helsingile kolm ränka õhurünnakut. Need toimusid öösiti 6.-7., 16.-17. ja 26.-27. veebruaril. Hukkus vähemalt 145 inimest, vahendab Ilta-Sanomat.

Pommitamiste eesmärk oli sundida Soomet Saksamaast lahti ütlema ja sõda Nõukogude Liidu vastu lõpetama, Nõukogude Liidu tingimustel. Pommitamiseks käsu andnud Jossif Stalin uskus, et selleks piisab Helsingi hävitamisest.

Helsingi pommitamine tehti ülesandeks kauglennuväele (ADD), mis tegutses otse kõrgema ülemjuhatuse alluvuses. Seda juhtis marssal Aleksandr Golovanov.

Soome õhutõrje oskused ja kavalus üllatas Nõukogude pommitajaid. Õhutõrjet juhiti Saksamaalt saadud uute radarite abil. Püüti takistada pommitajate pääsemist linna kohale ja see õnnestus hästi. Pärast esimest pommitamist saadi appi ka Saksa öiseid hävitajaid.

Stalini soov ei täitunud. Suurpommitamised ei sundinud Soomet 1944. aasta talvel rahu sõlmima, selleks oli vaja suurrünnakut sama aasta suvel.

Suurpommitamiste inimlik hind oli siiski kõrge. Selleteemalises peateoses „Hävittäkää Helsinki“ („Hävitage Helsingi“) nimetab Jukka L. Mäkelä 145 pommitamiste ohvrit. Neid oli tõenäoliselt rohkem ning kõiki ei ole identifitseeritud.

Juuresolevalt kaardilt võib uurida, millist kahju pommitamised 1944. aasta veebruaris Helsingis tekitasid. Kaarti suurendades saab uurida kohti, mida pommid tabasid, täpsemalt. Klikkides kuvatakse andmed pommide ja ohvrite kohta. Ohvrid on märgitud valgete sõõridega.

Kaardile on märgitud vaid Helsingi ja selle lähiümbruse pommid. Valdav enamus pommidest kukkus sihtmärgiks olnud piirkonnast väljapoole. Kõikide ohvrite hukkumispaik ei ole täpselt teada. Kaardilt puudub Santahamina, kus pommitamised nõudsid neli ohvrit.

Allikad: Jukka L. Mäkelä: Helsinki Liekeissä (Werner Söderström 1967), Antero Raevuori: Hävittäkää Helsinki (Otava 2014), Martti Helminen, Aslak Lukander:Helsingin suurpommitukset helmikuussa 1944. (WSOY, 2004.) Heikki Nikunen, Jyrki K. Talvite, Kalevi KeskinenSuomen Ilmasodan Pikku Jättiläinen (WSOY 2011). Puolustusvoimat. Helsingin Sanomien kuolinilmoitukset 1944.