„Terrorirežiim, duširituaalid, vägivald, kuritarvitamine,” — kaks maailmakuulsa poistekoori endist liiget, 33-aastane Berliini kirurg ja 51-aastane Müncheni psühholoog pilluvad süüdistusi oma õpetajate ja koorijuhtide vastu, kirjutab Bild.

Austria ajalehe Der Standard teatel jutustasid mõlemad endised kooripoisid kuritarvitamisest 1980. aastatel ja aastatel 1966-1970. Mõlemad mehed nägid ka oma kaasõpilaste kuritarvitamist.

Õpetajad vaatasid pealt, kui poisid duši all käisid ja andsid valjuhäälseid käsklusi selle kohta, kuidas õpilased oma suguelundeid pesema peaksid, rääkis üks endine ohver. Ka ihunuhtlus oli igapäevane, eliitkooris toimus brutaalne drill. Mõlemad mehed mäletavad „terrori- ja hirmuatmosfääri” ning äärmiselt distsiplineeritud ja autoritaarseid struktuure.

Regulaarselt rünnati 9-14-aastasi poisse ka vanemate lauljate poolt. „Turneedel olevat olnud tavaline, et vanemad poisid võtsid nooremaid omale toakaaslasteks,” rääkis arst, kes laulis aastatel 1985-1987 Viini poistekoori ühes neljast tütarkoorist, Bruckneri kooris. Teda ise sunniti 10-aastasena USA-s kaasõpilast „manuaalselt ja oraalselt rahuldama”.

„Ta ütles, et ma ei tohi kellelegi midagi rääkida. Ma isegi ei mõelnud sellele. Mul oli hirm,” meenutab endine kooripoiss Der Standardis.

Teine ohver, praegu 51-aastane psühholoog oli aastatel 1966-1970 Haydni koori liige. Tema rääkis Der Standardile muuhulgas, et koori dirigent hoidis Saksamaa turneel bussis sõites mitmeid tunde kätt tema reiel.

Massilisest kuritarvitamisest ja seksuaalsetest rünnakutest Viini poistekooris räägiti juba 1980. aastate lõpus. 1997. aastal vallandati koorist dirigent Walter Tautschnig Jr., „kunstilistel põhjustel”.

15. sajandil asutatud poistekooris laulab üle 100 laulja vanuses 10-14 aastat, kes on jagatud nelja koori. Nad elavad internaadis ühes palees Viini Augarteni linnaosas. Aastas annab poistekoor 300 kontserti üle maailma.