Israeli poliitiline kommentaator ja PR konsultant Arik Elman juhib ajalehe blogis tähelepanu asjaolule, et USA president Barack Obama lausus Tallinnas peetud kõnes: "Lõppude lõpuks – ainus põhjus, miks täna siin vabas ja demokraatlikus Eestis oleme, on see, et Eesti rahvas ei andnud kunagi alla. Te ei alistunud, kui Punaarmee saabus ida poolt või kui natsid tulid läänest."

"Ma mõistan, et suursugused kõned ei ole koht ajaloo õppimiseks, aga samuti ei tohiks need olla ka seniste ajalooõpetuste ümberlükkamise foorumiteks ning asendada senist õpetust lihtlabaste valedega. Lugu Eesti rahvast siis, "kui natsid tulid läänest", on lugu koostööst, mitte vastuhakust. Eesti kuulutati Judenfrei (juudivabaks - toim.) Wanssee konverentsil põhjusega, härra president - see oli väike ilus tapmispaik ja kui peaaegu kõik kohalikud juudid põgenesid toona "punasesse" Venemaale, siis need kes jäid, need mõrvati. Loodi 22 laagrit "sissetoodud" juutidele ja vähemalt 10 tuhat neist tapeti," kirjutab Elman lehe blogis.

""Kui punanarmee tuli idast", härra president, siis eestlased (ja teised Balti rahvad) andsid 38 000 meest Relva-SS-i ja teistesse Wehrmacht-i üksustesse ning võitlesid "erisusega", tappes tuhandeid Nõukogude sõdureid. Kas see on see, mida te mõtlesite, kui ütlesite auditooriumile, et "teie olite tugevamad ning ei lakanud hetkekski uskumast, et ükskord me võidame niikuinii?". Peaksime ehk hoopis tähistama Ain-Ervin Mere kangelaslikkust, kes aitas natsidel juute tõrjuda, läks seejärel rindele, põgenes "stalinistliku repressiooni" eest ja suri lõpuks Suurbritannias vaba mehena?," küsib Elman.

Elman lisab lõpetuseks, et kui USA president soovib Ukraina rahvast aidata, siis peaks ta minema mitte Eestisse, vaid Kiievisse. Samuti ütleb kolumnist, et kui Obama tahab jõuda oma sõnumiga venelasteni, siis ei peaks ta puhastama Teist maailmasõda puudutavat ajalugu ebamugavatest faktidest.

"Eesti ajalugu sellel perioodil, justnagu Ukraina oma, on samuti ka juutide ajalugu - reetmine, tagakiusamine ja väljasuretamine. Meie, kes me ellu jäime, ei lase seda unustada ega matta seda poliitilise ärakasutamise vaiba alla. Isegi mitte teie poolt," lisas Elman lõpetuseks.