ISISe uus taktika on maskeerida enda võitlejad "illegaalseteks immigrantideks" ja suunduda Põhja-Aafrikast Vahemere kaudu Lõuna-Euroopasse. Eriti populaarne teekond on Liibüast Itaaliasse ja sealt edasi tervesse Euroopasse, vahendab Iltalehti väljaandeid The Telegraph, Foreign Policy ja the Süddeutsche Zeitung.

Nimetatud vandenõu sai avalikuks peale seda, kui Brittide loodud ekstremistide vastu võitlev organisatsioon Quilliam sai enda kätte ISISe propagandisti poolt kirjutatud dokumendi. Internetis nime Abu al-Arhim Libim kaustavat meest peetakse oluliseks ISISe värbajaks Liibüas.

"Me vallutame Jumala abiga Rooma. Seda on meile prohvet lubanud," teatab Libim ühes ühes videos verist näppu üleval hoides.

Libim juhib dokumendis tähelepanu asjaolule, et Liibüast vähem kui 500 kilomeetri kaugusel asuva Euroopa mandrini jõudmiseks on ISISel olemas vajalikud ja moodsad vahendid.

Itaalia meedia meedia vaeb nüüd, kas võtta neid ähvardusi tõsiselt. Itaalia peaminister Matteo Renzi on näiteks varem väljendanud, et Itaalia peab tegelema ja võtma vastutuse julgeolekusituatsiooni eest Liibüas. Selleks on kasutusele võetud lisaks ÜRO rahuvalvemissioonile ka kõikvõimalikud poliitilised ja diplomaatilised vahendid. 

Samuti on kaitseminister Roberta Pinotti rääkinud umbes 5000 sõduri saatmisest Liibüasse, kuid minister taganes hiljem enda sõnadest.

Liibüast on Itaaliasse aga saabumas üha rohkem põgenikke. Mullu tuli üle Vahemere Itaaliasse kokku 170 000 põgenikku, kes tulid peamiselt Egiptusest, Liibüast, Süüriast ja Sudaanist.

Eelmisel pühapäeval aga päästis Itaalia rannavalve laeva, milles oli 2100 Itaaliasse tulla üritanud illegaali.