Põhjamaade julgeolekuteenistuste ülesanded on üldjoontes samad. Need kaitsevad riigi juhtkonda, tõrjuvad rahvusvahelist terrorismi ja kohalikke äärmusliikumisi, takistavad küberrünnakuid ja massihävitusrelvade levikut ning tegelevad vastuluurega, vahendab Yle Uutiset.

Soome kaitsepolitsei (Supo), Rootsi julgeolekupolitsei (Säpo) ja Norra politsei julgeolekuteenistuse (PST) avalikke hinnanguid võõrriikide ebaseadusliku luuretegevuse kohta on huvitav võrrelda. Põhjamaades spioneerivad mitmed võõrriigid. Eraldi mainitakse aga ära Venemaa.

Kõige otsesemalt hoiatatakse Vene luure ohu eest rahvuslikule julgeolekule Rootsis ja Norras. Supo nimetas Venemaad sel aastal esimest korda Soomes spioneerivaks riigiks.

Kõik kolm julgeolekuteenistust rõhutavad andmevõrkude vastu suunatud ja nende kaudu toimuvat spionaaži ning ühiskonna jaoks eluliselt üha tähtsamate andmevõrkude rivist välja viimise ja kahjustamise ohtu.

Rootsi Säpo: Venemaa luureoht on suurim

Kõige faktiderohkemalt hoiatab Venemaa luureohu eest Rootsi julgeolekupolitsei Säpo (Säkerhetspolisen).

Säpo 2014. aasta tegevusraportis pühendatakse Venemaa ebaseaduslikele luureoperatsioonidele terve peatükk. Märgitakse, et Venemaa luuretegevus Rootsis on laiaulatuslik ja Ukraina kriisi tõttu kasvanud.

Säpo teatel koguvad Vene luureohvitserid diplomaatilise puutumatuse kaitse all informatsiooni Rootsi riigikaitse, majanduse, tehnika, teaduse ja poliitiliste põgenike kohta. Näiteks tuuakse Venemaa sõjaväeluure GRU.

GRU püüab omandada ekspordikeelu all olevat varustust või salajast tehnikat Venemaa sõjalise jõu suurendamiseks. Säpo on nurjanud arvukalt katseid hankida ekspordikeelu all olevaid tooteid. GRU püüab värvata luurajaid ja tungida andmesüsteemidesse.

Vene luurajaid kirjeldatakse hästi väljaõpetatute, professionaalsete ja auahnetena. Vene tsiviilluureteenistuse SVR-i töötajatel on pikk ja laiaulatuslik väljaõpe psühholoogias, keeltes, kirjanduses, kunstis ja andmete käsitlemises.

Norra PST: Venemaa on Hiinast ohtlikum spioon

Norra politsei julgeolekuteenistus PST (Politiets Sikkerhetstjeneste) hindab Venemaa ja Hiina luurepotentsiaali suurimaks neist riikidest, millel pole Norraga julgeolekualast koostööd. PST teatel on neist kahest Venemaa tekitatud kahju suurem.

PST teatel hangib Venemaa informatsiooni Norra riigikaitse, julgeoleku ja valmisoleku kohta.

Vene luureteenistused otsivad andmeid Norra ja NATO sõjalise võimekuse, tegevuse ja strateegiate kohta. Spionaaži abil saadavad andmed võivad tugevdada Venemaad sõjaliselt ning kahjustada Norra ja tema liitlaste julgeolekupoliitilisi huve, hindab PST. Informatsiooni on võimalik kasutada ka Norra tsiviil- ja sõjaliste objektide hävitamiseks.

Soome Supo: Soome huvitab eriti Venemaad

Soome kaitsepolitsei Supo (Suojelupoliisi) tegi selle aasta jaanuaris ajalugu, kui nimetas esimest korda Venemaad Soome järel spioneerivaks riigiks. Varem on räägitud vaid võõrriikidest, nimesid nimetamata.

Supo raportis märgitakse, et luurealaselt huvitab Soome eriti Venemaad. Samas hinnatakse, et Soome huvitab ka teisi suurriike julgeoleku- ja geopoliitilistel põhjustel ning kõrgtehnoloogia ning Soome ja tema lähiümbruse arengu osas.

Spioone huvitavad Soomes julgeolekupoliitika, Soome suhted Euroopa Liidu ja NATO-ga, tehnoloogiatööstus, energiapoliitika, kaubanduspoliitika ja julgeolekuametkonnad.

Raportis hinnatakse ka Vene luureteenistuste poolt ette söödetavat eksitavat informatsiooni.

„Ukraina kriisi ajal tehtud tähelepanekute põhjal püüavad Venemaa ja tema luureteenistused mõjutada välismaailma vaateid ja otsuseid mitmel erineval viisil – ka desinformatsiooni levitades. Lähiaastatel püüab Venemaa ilmselt endisest aktiivsemalt alustada riiklike kanalite toodetud uudiste edastamist muu hulgas Soomes.“

Huvitavad Arktika ja Läänemeri

Supo teatel on lähiaastate ja aastakümnete kesksed teemad seotud Läänemere ja eriti Arktika tähtsuse kasvuga energiavarude ja uute mereteede tõttu. Arktikale pöörab tähelepanu ka PST.

PST teatel ilmutavad Arktikas ja Teravmägedel toimuva majandusliku arengu, loodusvarade ja kosmoseuuringute vastu huvi paljud riigid. Nimesid nimetamata leiab PST, et mitmetel riikidel on põhjapiirkondades Norra seaduste ja julgeolekuhuvide vastaseid eesmärke, mille saavutamise poole püüeldakse ka spionaaži abil.