Viis IMF-i tegevdirektorit, kes esindavad niinimetatud BRICS-i riike väljendasid oma seisukohta ühisavalduses, teatab BBC News.

„Meile valmistavad muret kõrgetasemeliste Euroopa ametnike hiljutised avalikud avaldused, milles öeldakse, et peadirektori ametikoha peab jätkuvalt hõivama eurooplane,“ öeldakse avalduses. „Hiljutine finantskriis, mis sai alguse arenenud riikides, rõhutas hädavajadust rahvusvaheliste finantsinstitutsioonide reformimiseks nii, et need peegeldaksid arenguriikide suurenevat rolli maailma majanduses.“

Avaldus on selge väljakutse Euroopale ning kui BRICS hakkab toetama üht või mitut arenguriikide kandidaati IMF-i juhi kohale, tuleb IMF-i 24-liikmelisel nõukogul vastu võtta keeruline ja diplomaatiliselt tundlik otsus.

Paljud Euroopa riigitegelased on avaldanud toetust Prantsusmaa rahandusministrile Christine Lagarde’ile. Eurooplased on IMF-i juhtinud alates selle loomisest 1944. aastal.

IHS Globali Aasia-Vaikse ookeani piirkonna peaökonomist Rajiv Biswas ütles, et IMF-i juhi valimise protsess tekitab temas viha ning see on postkoloniaalne relikt.

„On ülemaailmse institutsiooni juhtimise kõigi heade põhimõtete vastu, et selle juht võib tulla ainult Euroopast,“ ütles Biswas. „See on praegu täiesti vastuvõetamatu.“

Biswas tõi välja, et 10 aasta pärast ületab arengumaade majanduslik võimsus arenenud riikide oma.