Euroopa Komisjoni pressiesindaja Margaritis Schinas ütles ajakirjanikele, et Juncker on eluaegne kristlik-demokraat ega huvitu mingil moel totalitaarsete ideoloogiate heakskiitmisest, vahendab uudistekanal Politico.

„Ta peab sügavalt kinni kahest veendumusest: esiteks vankumatust vastuseisust igasugusele totalitarismile ja teiseks tuleviku kindlustamisele läbi ajaloo mäletamise, selle üle arutamise ja selle mõistmise,” ütles pressiesindaja, üritades selgitada Junckeri osavõttu Marxi sünnipäevapeost 5. mail Saksamaal.

Euroopa Komisjoni president pidas üritusel ka kõne, milles ta kaitses kommunismirajajast Marxi kui filosoofi, öeldes, et teda tuleb mõista, arvestades toonast konteksti, ning talle ei saa süüks panna vigu ja koledusi, mis tema nimel pärast tema surma korda saadeti.

Junckeri kutsus Trieri linna pidustustele Rheinland-Pfalzi liidumaa peaminister Malu Dreyer.

Alles hiljuti tuli Junckeril selgitada tema avaldust Venemaa president Vladimir Putini kohta, keda ta kirjeldas kui oma sõpra. Ta rääkis kuu algul usutluses Madalmaade ajalehele Trouw, et eurooplastel ja venelastel tuleb hakata omavahel taas suhtlema ja kontakte taastama, loobudes külma sõja retoorikast. „Meil tuleb õppida venelastega uuesti võrdsetel alustel, silmast silma rääkima,“ arvas Juncker. „Venemaal on suur roll ja ilma Venemaata ei ole ka Euroopa julgeolekuagendat.“

Juncker jätkas usutlust, mainides muu seas, et president Vladimir Putin on tema ammune sõber. „Ta on mu sõber, ja on seda juba aastaid, kuigi tänapäeval ei tohi seda öelda,“ kurtis Euroopa Komisjoni juht.