Ootamatus õhtuses avalduses mõistis Kerry Venemaa hukka lubaduste murdmise eest eelmisel nädalal Genfis sõlmitud kokkuleppe tingimused täitmata jättes, vahendab AFP.

„Seitse päeva on Venemaa keeldunud astumast ühtegi konkreetset sammu õiges suunas, mitte ükski Vene ametnik... ei ole avalikult läinud Ukraina televisiooni ja kutsunud separatiste üles oma tegevust lõpetama, relvi ära andma ja Ukraina hoonetest väljuma,“ ütles Kerry.

Ukraina ajutised juhid on aga esimesest päevast alates oma sõna pidanud, teatas Kerry ning lisas, et möödunud on seitse päeva, on nähtud kaht vastandlikku tegutsemist ja üht tõde, mida ei saa eirata.

Kerry süüdistas Moskvat kogu jõu kasutamises demokraatliku protsessi aktiivseks saboteerimiseks välise hirmutamise abil.

„Las ma ütlen selgelt: kui Venemaa jätkab selles suunas, ei ole see mitte ainult ränk viga, see on kallis viga,“ ütles Kerry ning lisas, et USA on valmis tegutsema ja Moskva vastu valmistatakse ette uusi majandussanktsioone.

Kerry tõstis esile, kuidas rahvusvahelised sanktsioonid on juba Venemaa majanduselt lõivu nõudnud – investorite usaldus on kadunud ja Venemaa finantssüsteemist on põgenenud 70 miljardi dollari väärtuses kapitali.

Kerry süüdistas Venemaa televõrku Russia Today reaalsuses välja mängitava Putini fantaasia propageerimises.

„Mingi hulk propagandat ei varja tõde,“ ütles Kerry, süüdistades Moskvat kaose tekitamise püüdlustes Ida-Ukrainas ilmselt selleks, et saada ettekääne naaberriiki täielikuks sissetungiks.

„Venemaa kütab üles sedasama ebastabiilsust, mida ta väidetavalt tahab vaigistada,“ ütles Kerry. „Venemaa jätkab otseselt raskelt relvastatud separatistliku liikumise rahastamist, koordineerimist ja õhutamist. Ida-Ukrainas toimuv on sõjaline operatsioon, mis on hästi planeeritud ja organiseeritud, ja meie hinnangul on see läbi viidud Venemaa poolt. Maailm teab, et rahumeelsed meeleavaldajad ei ole relvastatud granaadiheitjate ja automaatrelvadega.“

„Kursimuutuse aken on sulgumas. President Putin ja Venemaa seisavad silmitsi valikuga. Kui Venemaa valib deeskaleerimise tee, tervitab rahvusvaheline kogukond, meie kõik seda,“ ütles Kerry. „Kui Venemaa seda ei tee, kannab maailm hoolt, et hind Venemaa jaoks ainult kasvab.“