Kuigi eile teatas Soome Välisministeeriumi esindaja Teemu Turunen, et pantvangistatute sõnul koheldi neid hästi ning nad said süüa, juua ja vajaduse korral ravimeid, siis meedia andmtele nende elu nii roosiline siiski polnud.

Ajalehe andmetel hoiti esimestel nädalatel pantvangistatuid väikeses toas jalaraudades. Neid viidi pidevalt ühest kohast teise, sallid silme ees. Kurier andmetel oli austerlasel ja soomlastel viimaks võimatu enda asukohta kindlaks teha.

Röövitud magasid põrandal, mida kattis õhuke vaip. Süüa anti neile vähe ja joogivesi ei tundunud puhas, see oli silmnähtavalt liivane.

Pantvangistatud olid sunnitud igapäevaselt kuulama kõlaritest pikki jutlusi koraanist.

Korra olevat austerlane isegi üritanud pantvangistajatega usu küsimusi arutada, kuid taipas peagi, et sel pole mingit mõtet.

Jeemeni pantvangidraama vältas ligi pool aastat

Maavaidlustega seotud hõimuvõitlejad röövisid soomlastest abielupaari ja austerlase Sanaas 21. detsembril ning esialgu hoiti neid mägises Khawlani piirkonnas pealinnast umbes 80 kilomeetrit kagus.

Veebruaris pöördus austerlane Dominik Neubauer al-Qaida terroristide nõudmisel abipalvega Austria, Jeemeni ja Euroopa Liidu poole, et need täidaksid pantvangivõtjate nõudmised, lisades, et muidu ta tapetakse seitse päeva möödudes.

Kolmapäeva õhtul sai pantvangidraama viimaks lõpu, kui austerlane ja soomlased anti üle Omaani võimudele.

Neljapäeva õhtul kinnitas Soome välisministeerium „asjaolusid arvestades heas seisundis” olevate Kalevate vabastamist, veel eile hommikupoolikul viibisid kõik kolm Viini sõjaväehaiglas arstide hoole all, pärastlõunal aga lennutati soomlased kodumaale.

Allikate andmetel said pantvangistatud vabaks pärast Araabia poolsaarel tegutsevale al-Qaida harule lunaraha maksmist.