Nii USA, mis sulges pühapäeval üle maailma 20 välisesindust, kui ka Suurbritannia on oma diplomaatilise personali Jeemenist ära viinud ning soovitanud oma kodanikel tungivalt riigist lahkuda. Jeemen on seda sammu kritiseerinud, väites, et see teenib äärmuslaste huve, vahendab BBC News.

Jeemeni võimude pressiesindaja ütles, et on nurjatud plaanid torujuhtmete õhkulaskmiseks ja tähtsamate linnade, sealhulgas kahe sadama, hõivamiseks.

BBC teatel näib, et Jeemen oli keeruka ja hulljulge vandenõu keskmes, mis oleks õnnestumise korral andnud al-Qaidale kontrolli Jeemeni infrastruktuuri otsustavate osade üle.

Plaani järgi oleks paigutatud sõduriteks riietatud al-Qaida liikmed sadamate juurde ning nad oleksid saadud märguande peale sadamad hõivanud ja üle võtnud.

BBC korrespondent Sanaas teatas, et Jeemeni pealinnas on tarvitusele võetud ennenägematud julgeolekumeetmed ning tänavatel on sadu soomukeid.

Üks allikas kinnitas BBC-le, et Jeemeni luureteenistused on avastanud, et viimastel päevadel on suure rünnaku korraldamiseks Sanaasse saabunud kümneid al-Qaida liikmeid.

Allikas väitis, et rünnak pidi endas sisaldama plahvatusi ja enesetapurünnakuid lääneriikide diplomaatilistes esindustes ja Jeemeni sõjaväe peakorteris.

Kogu linnas on üles seatud kotrollpunktid ning kõrgematel ametnikel on soovitatud oma liikumist piirata.

Allikad teatasid BBC-le ka seda, et USA valmistab ette erivägesid võimalikeks ründeoperatsioonideks al-Qaida vastu Jeemenis.

Kuigi USA on varem saatnud Jeemenis erivägesid terrorismivastase võitluse üksusi välja õpetama, väidetakse nüüd, et ühendatud erioperatsioonide väejuhatus (JSOC) võib ette valmistada üksusi ründeoperatsioonide korraldamiseks. JSOC teeb tihedat koostööd USA luure keskagentuuri CIA-ga, mis on korraldanud viimase kümne päeva jooksul Jeemenis neli droonirünnakut.

Jeemen on Araabia poolsaare al-Qaida baas. Nii Valge Maja kui ka USA riigidepartemang on öelnud, et praegune oht lähtub Araabia poolsaare al-Qaidalt.