Nõukogude Liit ja nüüd Venemaa on otsustanud kirjutada oma versiooni ajaloost... Seda enam on Venemaa katsed seda võitu privatiseerida mitte ainult ajaloo moonutamine, vaid miljonite ukrainlaste reetmine, kes andsid oma elu selles kohutavas sõjas, kes võitlesid koos venemaalastega natsismi vastu,“ ütles Jatsenjuk Interfax-Ukraina vahendusel.

Jatsenjuki sõnul on koostatud 12 videoklippi Hitleri-vastase koalitsiooni erinevatel rinnetel ja erinevates armeedes natsismi vastu võidelnud ukrainlaste saatusest.

„Me otsustasime näidata tõde. Tõde selle kohta, et ukrainlased erinevatel rinnetel, erinevates armeedes võitlesid fašismi vastu. Näidata tõde selle kohta, et Ukraina kaotas 40 protsenti kõigi riikide inim- ja materiaalsete ressursside kogukaotustest Teises maailmasõjas. Näidata, et ilma Ukrainata poleks seda võitu natsismi üle kunagi olnud. Ja austada miljoneid ukrainlasi selle eest, et nad sellest katkust jagu said. Ja sisendada Ukrainasse usku ja kindlust, et me võitsime siis ja võidame ka nüüd,“ rõhutas Jatsenjuk.

Ukraina rahvusliku mälu instituudi direktor Volodõmõr Vjatrovõtš väljendas veendumust, et just sel viisil – konkreetsete inimeste lugude esitamise kaudu – õnnestub purustada Vene propaganda ja selgitada inimestele, milles seisnes tegelikult see maailmasõda.