Pärast Nemtsovi tapmist korraldasid uurijad tema korteris läbiotsimise. Sealt leiti raport „Putin ja sõda“ veenvate tõenditega Vene vägede sissetungi kohta Ukrainasse, mille Nemtsov kavatses varsti avaldada, vahendab UNIAN.

Nemtsovist pidi saama esimene sellisel tasemel Vene poliitik, kes oleks teoreemina tõestanud, et Putin on Venemaa peetava sõja kohta Donbassis kogu maailmale ja kümnetele riigijuhtidele läbirääkimistel valetanud.

„Kõik dokumendid, mis võisid olla väärtuslikud selle raporti jaoks, konfiskeeriti,“ nentis Vene opositsionäär ja Nemtsovi sõber Ilja Jašin.

Nemtsovi poliitilised kaastöötajad ja sõbrad räägivad, et Kremlil oli põhjust Nemtsovi peale hammast ihuda. Kahtlust, kes on süüdi, neil ei ole.

„Need ei olnud mingid eraisikud. Need olid ametiisikud, kes on vastavas teenistuses. Keegi teine ei oleks saanud sellist kuritegu selles kohas toime panna. Lihtsalt vaadake ringi,“ ütles Nemtsovi kaastöötaja Vladimir Milov.

„Ma sain 50 SMS-i ja sõnumit inimestelt, oma sõpradelt, üleskutsega kiiresti Venemaalt ära sõita, sest mina ja sellised nagu mina võime olla järgmised. See on just see, mida tahtsid saavutada need, kes seda tegid. Nad tahtsid meid hirmutada, nad tahtsid meie hulgas hirmu külvata,“ ütles Milov.

Seista vastu kõikehaaravale vihkamisele, mida levitab venemaalaste hulgas televiisor, on üha raskem. Avaldada toetust Ukrainale on surmavalt ohtlik. Putin on legaliseerinud vägivalla, räägivad tema oponendid.

Opositsionäärid räägivad juba jaanuarist, et Venemaa föderaalne julgeolekuteenistus (FSB) valmistab ette massilisi arveteõiendamisi – arreteerimisi ja veelgi ebameeldivamaid asju.

„Otsitakse püha ohvrit tuntud inimeste hulgast. Ise „virutavad“, aga pärast süüdistavad võime,“ ütles Putin varem.

Vene opositsioonil ei ole illusioone. Nemtsovi surm on, nagu räägitakse, keelu kaotamine kõigi hävitamiseks, kes kõva häälega Kremli kurssi kritiseerivad.