Venemaal juhtunud lennuõnnetus, milles hukkusid veel presidendi naine, keskpanga juht ja mitmed sõjaväe juhid, on viinud teravate poliitiliste lõhedeni Poolas, kuigi alguses ühendas juhtunu rahva leinas, vahendab Reuters.

Jarosław Kaczyński, kes on ise endine peaminister, süüdistas Tuski ning ütles, et süü ja karistus tuleb ära jagada, enne kui võidakse andestust pakkuda.

„Taheti tappa meie mälu, sest seda kardeti. Sest keegi oli tragöödia eest vastutav, vähemalt moraalses mõttes, sõltumata sellest, mis olid selle põhjused,“ ütles Kaczyński katastroofi kuuendat aastapäeva märkinud kõnes. „Eelmine valitsus oli selle eest vastutav. Mitte pr Kopaczi valitsus loomulikult, vaid Donald Tuski valitsus.“

Tusk oli Poola peaminister, kui lennuõnnetus juhtus, ning talle järgnes tema kaitsealune Ewa Kopacz.

Valitsuse korraldatud juurdluse tulemusena süüdistati piloodi viga. Kaczyński erakonna juhitud oktoobris võimule tulnud valitsus on väitnud, et allakukkumise võis põhjustada lennuki pardal olnud pomm.

Kaczyński on juba pikka aega Tuski süüdistanud kaudses vastutuses selle lennuõnnetuse eest, mis oli Kaczyński hinnangul vähemalt osaliselt valitsuse hooletuse tagajärg.

Poola president Andrzej Duda pöördus poolakate poole sõnumiga, et nad teineteisele andestaksid ja poliitilised erimeelsused unustaksid, kuid Kaczyński vastus oli jäik.

„Andestamine on vajalik, aga andestamine pärast süü tunnistamist ja korraliku karistuse määramist. See on see, mida me vajame,“ ütles Kaczyński.