Päevalehe Ukrainskaja Pravda kirjutab, et Ukraina Rahvusliku Ruhhi liige Volodõmõr Volosjuk süüdistab president Viktor Janukovitšit Ukraina suure tragöödia – massilise näljahäda holodomori eitamises.

Oma väitega „holodomor polnud ainult ukraina rahva genotsiid“ Janukovitš „solvas hageja au ja väärikust ning sooritas kuritegelikul teel hävitatud miljonite rüvetamise akti“, kinnitab Volosjuk.

Ta juhtis tähelepanu ka tõigale, et president rikkus oma eitamisega otseselt „holodomori seaduse norme. Karistuseks palus hageja kohtul langetada otsus, mis kohustaks Janukovitšit avalikult vabandama tema ja ukraina rahva ees.

Aprilli lõpus Starsbourg’is Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee (PACE/ENPA) ees esinenud Janukovitš ütles PACE saadikute küsimustele vastates, et Ukrainat Teise maailmasõja eel tabanud näljahäda holodomori ei saa genotsiidiks tembeldada.

„Need olid Stalini totalitaarse režiimi inimestel peegelduvad tagajärjed. Kuid tunnistada holodomor genotsiidiks ühe või teise rahva suhtes, seda me ei pea õigeks, see oleks ebaõiglane,“ lisas president.

Need sõnad tekitasid paljude rahvuslaste seas pahameeletormi, kelle arvates hävitas Nõukogude võim kunstlikult tekitatud nälja abil just nimelt ukrainlasi.