Ukraina riigipea ütles PACE saadikute küsimustele vastates, et Ukrainat Teise maailmasõja eel tabanud näljahäda holodomori ei saa genotsiidiks tembeldada, teatab UNIAN.

„Need olid Stalini totalitaarse režiimi inimestel peegelduvad tagajärjed. Kuid tunnistada holodomor genotsiidiks ühe või teise rahva suhtes, seda me ei pea õigeks, see oleks ebaõiglane,“ ütles Janukovitš.

President märkis, et näljahäda oli 1930ndatel aastatel mitte ainult Ukrainas, vaid ka Venemaal, Valgevenes ja Kasahstanis.

„See oli tragöödia, Nõukogude Liitu kuulunud riikide ühine tragöödia,“ lisas Ukraina riigipea.

Assamblee hakkab 28. aprillil arutama holodomori puudutava projekti aruannet, mille on ettevalmistanud PACE praegune president Mevlüt Çavuşoğlu.

Selles kavatsetakse tunnistada Ukrainas, Venemaal, Valgevenes ja Kasahstanis olnud näljahäda stalinliku režiimi kuriteoks ning tunnustada Kiievi teeneid holodomori ohvrite mälestuse säilitamisel.

See variant rahuldab täielikult Vene poolt, kellele ei meeldinud Ukraina eelmise presidendi Viktor Juštšenko märksa karmim seisukoht, kes nõudis näljahädale genotsiidi staatust.