Uuringu kohaselt usub 52 protsenti ameeriklastest, et Iisrael teeb rahu saavutamiseks rohkem jõupingutusi kui palestiinlased. 43 protsenti on neid ameeriklasi, kes toetavad konfliktis Iisraeli, teatab Iisraeli ajaleht Haaretz.

“On selge, et Iisraeli julged sammud rahuprotsessis ei jäta ameeriklasi külmaks,” leiab uuringu tellinud organisatsiooni Anti-Defamation League direktor Abraham H. Foxman.

“Ameeriklaste kõrge toetus Iisraelile näitab, et nad on oma hinnangutes Iisraeli-Palestiina konfliktile õiglased. Seda vaatamata sellele, et jätkuvad propagandakampaaniad, mis püüavad juudiriiki isoleerida ja halvas valguses näidata.”

Euroopas läbi viidud küsitluse tulemuste üle pole juutidel põhjust rõõmustada. Tosinas Euroopa riigis korraldatud uuring näitab, et võrreldes eelmise aastaga on suhtumine Iisraeli ja peaminister Ariel Sharoni küll pisut paranenud, kuid palestiinlased on eurooplaste silmis kaks korda populaarsemad kui juudid.

Iisraeli toetab ainult 13 protsenti, palestiinlasi aga 25 protsenti eurooplastest. Peaminister Ariel Sharoni peab positiivseks 19 protsenti vastajatest, seevastu 39 protsenti leiab, et tegu on negatiivse tegelasega.

Foxmani sõnul lahutavad USA ja Euroopa suhtumist Iisraeli “valgusaastad”. Ta ennustab, et mida sagedamaks muutuvad Euroopas terrorirünnakud, seda rohkem hakatakse selles kaudselt süüdistama just Iisraeli.