Organisatsioon Humane Society International (HSI) teatas, et 505-st Antarktikas tapetud põhjavaalast olid 262 tiined emasloomad ning ka üks kolmest tapetud finnvaalast oli tiine.

Teated pärinevad jaapanlaste endi raportitest, mis puudutavad viimatisi, 2006-2007 Antarktika vetes teostatud vaalaküttimisi ning mis avalikustati seoses kohtuasjaga, milles HSI kaebab Jaapani vaalakompanii Kyodo Senpaku Kaisha Ltd. peale.

Jaapanlased kütivad igal aastal Antarktika vetes sadu vaalasid nö teaduslike uurimistööde eesmärgil. „See on võigas statistika, mida Jaapani valitsus teadusena püüab näidata,” ütles HSI esindaja Nicola Beynon. Ta lisas,et HSI loodab, et kohus määrab tänase teednäitava istungi järel kuupäeva täisistungiks.

„Täisistung otsustab, kas Jaapani vaalapüüdjate tegevus käib Austraalia seaduste alla, kui nad kütivad vaalasid Antraktikas Austraalia vaalade varjupaiga piirkonnas ning kas kohus annab välja keelu küttimise lõpetamiseks,” ütles Beynon.

„HSI palub pidada lõppistung nii ruttu kui võimalik, enne kui algab sellesuvine vaalapüük”

„On möödunud kolm aastat ajast, mil HSI selle asja algatas ning praeguse seisuni jõudmiseks on tulnud ületada mitmeid tõkkeid. Austraallasi hirmutab mõte, et tiined küürvaalad, kes paaritusid sel talvel Austraalia soojades vetes, satuvad jõulude ajal Antarktikas jaapani vaalaküttide sihtmärgiks.”

Austraali vaalade varjupaik (Australian Whale Sanctuary) on merepiirkond, mis jääb väljapoole Austraalia osariikide ja Northern Territory rannavetest. See hõlmab Austraalia majandustsooni, mis ulatub üldiselt kuni 200 meremiili kaugusele rannikust, kuid laieneb mõningates piirkondades ka kaugemale territorriaalvetesse ja saarte ümbrusse. Varjupaiga piirkonnas vaalaliste tapmine, kahjustamine või häirimine on seadusega keelatud. Sellliste tegevuste eest on ette nähtud karmid karistused.