Yamaguchi viibis 6. augustil 1945 oma laevaehitusfirma asjus Hiroshimas ärireisil, kui USA pommitaja B-29 viskas linnale aatomipommi. Yamaguchi sai ülakehale tõsiseid põletushaavu ja ööbis Hiroshimas, teatab Associated Press.

Seejärel pöördus Yamaguchi tagasi oma kodulinna Nagasakisse, mis asub 305 kilomeetri kaugusel Hiroshimast edelas, ja elas seal kolm päeva hiljem üle teise tuumarünnaku.

15. augustil 1945 Jaapan kapituleerus ja Teine maailmasõda lõppes.

Kolmapäeval linna veebilehele üles pandud järelehüüdes ütles Nagasaki linnapea, et on kaotatud väärtuslik loojutustaja. Yamaguchi suri esmaspäeval maovähki, teatasid suured Jaapani ajalehed Mainichi, Asahi ja Yomiuri.

Yamaguchi oli ainuke inimene, kes on Jaapani valitsuse ametlikul kinnitusel mõlema linna tuumarünnakud üle elanud, kuigi ka teised isikud on seda väitnud.

„Minu kahekordne radiatsioonidoos on nüüd ametlikult valitsuse poolt kinnitatud. Ma võin rääkida nooremale põlvkonnale tuumapommitamiste õudustäratavast ajaloost isegi pärast surma,” kirjutas Yamaguchi eelmisel aastal ajalehes Mainichi.

Viimastel aastatel rääkis Yamaguchi oma kogemustest ja avaldas lootust, et sellised relvad kaotatakse. 2006. aastal esines Yamaguchi ÜRO ees, kirjutas oma kogemustest raamatuid ja laule ning esines dokumentaalfilmis.

Eelmisel kuul külastas Yamaguchit filmirežissöör James Cameron, kes kavatseb tuumarünnakutest Jaapanile filmi teha.

Jaapan on ainuke riik maailmas, mille vastu on kasutatud tuumarelva. Hiroshimas hukkus 140 000 ja Nagasakis 70 000 inimest.

Yamaguchi oli üks 260 000 tuumaplahvatustes ellujäänust.