Troonist loobumine peab aset leidma kolme aasta jooksul pärast seaduse vastuvõtmist, vahendab AFP.

Varem sel aastal teatati, et 83-aastane Akihito võib troonist loobuda 2018. aasta lõpus ning teda asendaks alates 2019. aasta 1. jaanuarist kroonprints Naruhito.

Eelmise aasta augustis tegi Akihito avalduse, milles mainis kõrget iga ja halvenevat tervist, mida tõlgendati poja kasuks troonist loobumise soovina.

Jaapani praegused seadused ei näe aga troonist loobumist ette, mistõttu peavad poliitikud Akihito jaoks eraldi ühekordse seaduse tegema.

Kuigi enamik Jaapani avalikkusest toetab alalist troonist loobumise seadust, on väljendatud toetust ka nüüdsele ühekordse kasutamisega eelnõule, et võimaldada Akihito sujuv trooni üleandmine pojale.

Troonist loobumised ei ole Jaapani ajaloos sugugi tundmatud, kuid viimane neist leidis aset 1817. aastal.

Jaapanis on keisriks saada lubatud praegu vaid meestel, kuigi ajaloos on olnud ka naisvalitsejaid.

Kui Naruhito, kellel on tütar, aga mitte poegi, troonile asub, on pärilusjärjekorras järgmine tema noorem vend Akishino, kellele järgneb viimase kümneaastane poeg Hisahito.

Hisahito järel ei ole aga ühtki meessoost troonipärijat, mis tähendab, et dünastia võib katkeda, kui Hisahito tulevikus poega ei saa.

Paljud jaapanlased usuvad, et trooni kestlikkuse probleemi saab lahendada, lubades ka naistel trooni pärida, kuid traditsionalistid on tuliselt selle vastu.