Abe liberaaldemokraatlik partei, mis on Jaapanis võimul olnud suurema osa Teise maailmasõja järgsest ajast, võib 480-kohalises parlamendis kaotada mõne koha, kuid säilitab tõenäoliselt koos koalitsioonipartneriga selge enamuse, vahendab Associated Press.

Arvatavasti 14. detsembril toimuvad valimised järgnevad Abe otsusele lükata edasi kavandatud müügimaksu tõstmine, pärast seda, kui esmaspäeval avaldatud numbrid näitasid, et majandus on langusesse läinud. Abe nimetab valimisi referendumiks oma majanduse elustamise poliitika ehk Abenomics'i ja maksu tõstmise üle.

Et opositsioonierakondade ridades valitseb segadus, võib Abe olla kindel, et valijad annavad võidu liberaaldemokraatlikule parteile, mis annab Abele mandaadi järgmiseks neljaks aastaks.

„See on nagu taaskäivitamise nupule vajutamine,“ ütles Tokyo Sophia ülikooli rahvusvahelise poliitika professor Koichi Nakano. „Kui valimised on möödas, väidab Abe tõenäoliselt, et tal on rahva mandaat ja praktiliselt rahva blankotšekk valitsemise jätkamiseks järgmiseks neljaks aastaks.“