31. märtsiga lõppenud aastase perioodi jooksul olid Jaapani hävitajad välja lennanud 943 korda, mida on 16 protsenti rohkem kui aasta varasemal perioodil, teatasid Jaapani omakaitsejõud Reutersi vahendusel.

See on suuruselt teine number, mis on 12-kuulise perioodi jooksul registreeritud alates arvepidamise algusest 1958. aastal ja vaid üks vähem kui rekordilised 944 väljalendu 1984. aastal.

Kuigi see ei ole Venemaa ja Hiina sõjalise tegevuse otsene mõõt, osutavad need numbrid siiski Jaapani kahe suure naabri operatsioonide aktiviseerumisele.

Venemaa tegevus on aktiviseerunud pärast Krimmi annekteerimist eelmisel aastal ja samal ajal seisab Jaapan silmitsi üha enesekindlama Hiinaga, kes suurendas oma kaitsekulutusi sel aastal üle kümne protsendi.

Vene pommitajad ja patrulllennukid sisenevad tihti Jaapani põhjapoolsesse õhuruumi Hokkaido ja Kuriilide lähedal.

Hiina hävitajad rikuvad Jaapani õhupiiri Ida-Hiina merel vaidlusaluste saarte juures.

Jaapan on suurendanud kaitsekulutusi, kuid vähem kui Hiina, et osta suurema tegevusulatusega patrulllennukeid, transpordilennukeid, helikopterikandjaid, kopterlennukeid V-22 Osprey ja uue põlvkonna hävitajaid F-35.

Peaminister Shinzo Abel on plaan leevendada põhiseaduslikke piiranguid Jaapani kaitseväele, mis võimaldaks tegutseda vabamalt välismaal ja süvendaks koostööd USA-ga.