Märtsikuises maavärinas ja tsunamis rängalt kahjustada saanud tuumajaamas on endiselt kõrge radiatsioonitase, teatab BBC News.

Vallandati tuumaohutuse agentuuri juht Nobuaki Terasaka, loodusvarade- ja energiaagentuuri juht Tetsuhiro Hosono ning majanduse, kaubanduse ja tööstuse aseminister Kazuo Matsunaga.

Kaieda, kes on ka ise Fukushima kriisiga tegelemisel võtmerolli mänginud, teatas, et kavatseb tagasi astuda, et võtta endale toimunus vastutus.

Jaapanis on plaanis luua uus ja sõltumatu tuumaohutuse üle järelvalvet teostav agentuur. Seni on kaubandus- ja tööstusministeerium olnud vastutav korraga nii tuumaohutuse kui ka tuumaenergia arendamise eest.

Peaminister Naoto Kan ütles hiljuti, et riik peab hakkama liikuma alternatiivsete energiaallikate suunas.

Jaapanis valitseb praegu elektrienergia defitsiit, sest kaks kolmandikku tuumareaktoritest on välja lülitatud. Kohalikud omavalitsused keelduvad andmast luba nende taas sisselülitamiseks pärast rutiinseid hooldustöid.

Hiljuti paljastati ka juhtum, kus energiafirma oli käskinud oma töötajatel esineda tavakodanikena ja saata televisioonis toimunud debatile tuumaohutuse üle reaktorite taaskäivitamist toetavaid e-kirju.