Eelmise aasta samal perioodil saatis Tokyo lennukeid õhku ainult 13 korda, teatab Fox News.

Sagenenud jõudemonstratsioonid mõlemalt poolelt peegeldavad pingeid Hiina ja Jaapani vahel. Kaks Aasia hiiglast vaidlevad ajaloo tõlgendamise, maa-aluste gaasivarude ning Ida-Hiina meres asuvate saarte kuuluvuse üle.

Sama ajavahemiku jooksul tõusid Jaapani lennukid õhku veel 72 korral, et reageerida Vene lennukite liikumisele piirialadel. Jaapanil ja Venemaal on alates Teisest maailmasõjast piirivaidlus Kuriili saarte üle.

Jaapani õhukaitsejõudude anonüümse ametniku sõnul saadeti sõjalennukid aprillist septembrini õhku 30 korral, sest usuti, et tegemist on Hiina sõjalennukite lähenemisega õhuruumile.

Ametnik ütles, et käitumine on kooskõlas õhujõudude ametliku poliitikaga. Ta lisas, et lennukid on õhku tõusnud ka oktoobris, kuid ei täpsustanud kui mitu korda.

Ühelgi juhul pole vahejuhtumed olnud tõsised ning ametnike kinnitusel pole 2005. aastal toimunud Jaapani ja võõrriigi sõjavägede vahel ühtegi kokkupõrget.

Jaapani ajaleht Sankei Shimbun teatas kolmapäeval, et Hiina luurelennukid lendavad Ida-Hiina meres olevate gaasimaardlate kohal. Nii Tokyo kui ka Peking väidavad, et ala kuulub neile.