Tokyo kavatseb Aegise ballistiliste rakettide tõrjesüsteemi (BMD) käiku lasta hiljemalt 2023. aastal, et seista paremini vastu võimalikele ohtudele Põhja-Koreast. Allikate sõnul ei pruugi see aga olla piisavalt efektiivne ilma ameeriklaste veel väljatöötamisel oleva võimsa radarita, mida tuntakse nime all Spy-6 ja millele saareriigi käsutuses olev tehnika kõvasti alla jääb, vahendab uudisteagentuur Reuters.

Ameeriklased ei ole aga seni andnud rohelist tuld jaapanlaste uue raketiradariga varustamiseks, kuna USA raketitõrjeagentuur (MDA) on vastu liitlaste uute tehnoloogiatega varustamisele enne, kui nad ise on selle kasutusele võtnud, mis teadaolevalt ei juhtu enne 2022. aastat.

Jaapanlastel oleks aga vaja ameeriklaste seisukohta teada juba praegu, sest sellisel juhul hakataks vastavalt sellele projekteerima ka kasutusele tulevat Aegise ballistiliste rakettide tõrjesüsteemi.

USA ja Jaapani kaitseministeeriumid keeldusid kommentaaridest.

Oht Jaapanile suurenes teisipäeval, kui Põhja-Korea tulistas üle saareriigi põhjaosa ballistilise keskmaaraketi. Valitsusjuht Shinzo Abe ütles, et stalinistlik riik kujutab oma tegevusega „Jaapanile enneolematut, tõsist ja sünget ohtu“.