Shinzo Abe valitsuse pressiesindaja Yoshihide Suga ütles kolmapäeval, et pärast komisjonist väljatõmbamist, „jätkab Jaapan vaalade kommertspüüki järgmise aasta juulis“.

Jaapan, mis allkirjastas 1986. aastal vaalapüügimoratooriumi, avaldas juba mõnda aega soovi naasta kommertslikul otstarbel vaalade püüdmise juurde, püüdes seda septembris ka IWCst läbi suruda, kaotades häältega 41-27. Teiste seas hääletas vaalade püüdmise vastu USA ja Euroopa Liit.

Tokyo andis mõista, et ei ole tulemusega rahul ja ähvardas IWCst lahkuda ja kokkuleppest taganeda. Jaapani kalandusministri kt Masaaki Taniai ütles toona kaotust kommenteerides, et „kui teadust ja mitmekesisust ei austata ning kommertsvaalapüük keelatakse lõplikult ära, ei jää Jaapanil muud üle, kui oma IWC liikmeks olek ümber hinnata“.

Juba hoolimata IWC liikmeks olemisele, jätkas Jaapan aastate jooksul leppe nõrka kohta ära kasutades vaalade püüdmist teaduslikel eesmärkidel, püüdes Vaikse ookeani põhjaosast igal aastal umbes 130 põhja- ja 170 kääbusvaala ning Antarktikast umbes 300 kääbusvaala.