10 Prantsuse sõduri kehad olid moonutatud ning fotod näitasid taliibe triumfeerivalt poseerimas nende varustusega. Prantslased olid Kabulist idas asuva Sarobi piirkonna itaallastelt üle võtnud vaid kuu varem, kirjutab The Times.

Leinavad prantslased ei teadnud, et enne nende sõdurite saabumist piirkonda 2008. aasta keskel, oli Itaalia salateenistus maksnud kümneid tuhandeid dollareid Talibani juhtidele ja kohalikele sõjapealikutele, et piirkonnas valitseks rahu. Salajaste maksete olemasolu varjati aga prantslaste eest.

USA luureametnikud olid pahviks löödud, kui avastasid pealtkuulatud telefonikõnedest, et itaallased ostsid ära ka võitlejaid Afganistani idaosa Herati provintsis. 2008. aasta juunis esines USA suursaadik Roomas demaršiga ehk diplomaatilise protestiga peaminister Silvio Berlusconi valitsuse säärase taktika vastu.

Ametnike sõnul hindasid prantslased, teadmata midagi Talibani äraostmisest, ohtu katastroofiliselt valesti.

18. augustil, kuu pärast Itaalia vägede lahkumist, suundus kergelt relvastatud Prantsuse patrull Sarobi linnast põhjas asuvatesse mägedesse. Neil polnud mingit põhjust arvata, et nad jalutavad Prantsuse armee jaoks kõige kaotusterohkemasse lahingusse veerandsaja aasta jooksul.

Pealinna Kabuli ümbruses teenides arvasid prantslased, et on suhteliselt rahulikus piirkonnas. Eelmisel aastal oli samas piirkonnas surma saanud ainult üks Itaalia sõdur. NATO peakorter Kabulis oli ülistanud Itaalia ülesehitusprojekte. Kui siis hinnanguliselt 170 islamivõitlejat prantslasi Uzbini orus ründas, oli tulemuseks katastroof.

Ühe NATO ohvitseri sõnul oli prantslasi kaks rühma (umbes 60 meest). Neil polnud raskerelvastust, ettevalmistatud õhutoetust, suurtükiväetoetust ega piisavalt raadioid.

Kui piirkonnas poleks juhuslikult viibinud USA erivägesid, kes kutsusid kohale õhutoetuse, oleks olukord olnud veelgi hullem.

Surma sai 10 Prantsuse sõdurit ja haavata 21.