Võimude kinnitusel on tegu rahvusvahelise kuritegeliku organisatsiooniga, mis on seotud ka rahapesu ja narkoäriga, vahendasid La Repubblica ja Il Tempo.

Palermo organiseeritud kuritegevuse vastase üksuse juhitud operatsioon sai hoo sisse pärast seda, kui inimsmugeldamise eest vanglakaristust kandev mees võimuorganitega koostööd tegema hakkas. Tegemist on Nuredin Atta Wehabrebiga, kes käesoleva aasta veebruaris inimsmugeldamise eest viieks aastaks vangi mõisteti.

Wehabrebi rääkis politseinikele, et inimsmugeldajad müüsid edasi organeid, mis olid pärit inimestelt, kes pikka merereisi üle Vahemere üle ei elanud. Samas kinnitas ta, et mõnikord leidis aset ka juhtumeid, mille käigus inimsmugeldajad tapsid inimese, kellel merereisiks raha ei olnud või kes neile võlgu oli, et siis tema elundid kuni 15 000 euro eest maha müüa.

Väidetavalt otsustas Wehabrebi hakata võimudega koostööd tegema seetõttu, et kahetseb oma senist tegevust ja tunnistab, et "liiga palju inimesi on surma saanud, eriti 2013. aasta 3. oktoobril Lampedusa saare juures". Mainitud laevahukus kaotas elu 359 inimest.