Garibaldi järeltulijad väitsid, et haud, milles arvatakse olevat Garibaldi säilmed, ei pruugi neid sisaldada. Nad väidavad, et Sardiinia lähedal asuval Caprera saarel asuv haud võib olla rüüstatud, teatab BBC News.

Võimud andsid väljakaevamiseks loa pärast seda, kui kultuuriminister Lorenzo Ornaghi seda toetama asus.

„See võib olla võimalus teada saada, mis temaga juhtus ja tõde lõpuks päevavalgele tuua. Ma arvan, et see on väga tähtis,“ ütles Anita Garibaldi, kellele Giuseppe Garibaldi oli vanavanaisa. „Kui ta on seal, tuleb ta minu arvates tuleviku jaoks säilitada. Kui teda seal ei ole, siis peaksime me ilmselt lõpetama turistidele valetamise, et ta seal on.“

1807. aastal sündinud Giuseppe Garibaldi juhtis sõjakäike 19. sajandi keskel, mis viisid lõpuks sajandeid killustunud ja tihti välisriikide domineeritud Itaalia ühendamiseni kuningas Vittorio Emmanuele II võimu alla.

Itaalias väga armastatud Garibaldi mälestus on jäädvustatud ausammastesse ja tänavanimedesse üle kogu riigi.

Pärast surma eirati Garibaldi viimset soovi saada kremeeritud ning surnukeha balsameeriti, kuid perekond arvab, et seda tööd ei tehtud korralikult.

Kui DNA proovid tõestavad, et Garibaldi on tõesti Capreral asuvas hauas, võib tekkida vaidlus, kas tagada säilmete parem säilimine või täita tema viimne soov.