"Senaator Montile anti ülesanne moodustada uus valitsus," ütles presidendi esindaja ajakirjanikele.

Kauaaegne valitsusjuht Silvio Berlusconi astus tagasi laupäeval pärast seda, kui parlament oli heaks kiitnud Euroopa Liidu nõutava reformikava, vahendab BNS. President Napolitano pidas pühapäeval erakonna- ja parlamendijuhtidega kiirkõnelusi, et leppida vahevalitsuses kokku veel enne rahaturgude avanemist esmaspäeva hommikul.

Parteitu Monti paneb tõenäoliselt kokku väikese tehnokraatide valitsuse. Et korralisi valimisi pole kavas enne 2013. aastat, oleks tehnokraatide kabinetil valulike majandusreformide elluviimiseks aega 18 kuud, kuid selleks on vaja parlamendi tuge.

Monti ütles pühapäeva õhtul, et Itaalia saab võlakriisist üle ühiste jõupingutustega ning peab olema Euroopas tugev, mitte nõrk.

Osa paremtsentristliku Berlusconi toetajaist oli 68-aastase Monti valitsusjuhiks nimetamise vastu, kuid skandaalne ekspeaminister avaldas pühapäeva õhtul "tehnokraatlikule" valitsusele toetust. Kui vahevalitsuse moodustamine ei pälvi parlamendi enamuse toetust, on president kohustatud välja kuulutama ennetähtaegsed valimised.

Itaaliat koormab 1,9 triljoni euro suurune riigivõlg ja aeglane majanduskasv, eelmisel nädalal kohati üle 7,5 protsendi kerkinud kümneaastaste võlakirjade intress aga ohustab riigi maksejõulisust.