11 nädalat pärast kellegi selge võiduta lõppenud parlamendivalimisi peaksid erakonnad esitama peaministrikandidaadi, kelle programm, milles lepiti kokku eelmisel nädalal, näeb ette miljardite eurode väärtuses maksukärpeid, täiendavaid kulutusi vaeste heaolule ja pensionireformide tagasivõtmist, vahendab Reuters.

Kuigi peaministri nime ei ole kinnitatud, teatab Itaalia meedia, et juhtiv kandidaat on vähetuntud ülikooliprofessor Giuseppe Conte, kes ei ole parlamendi liige, kuid keda M5S pakkus võimalikuks ministriks juba enne valimisi.

President Sergio Mattarellal on peaministri kohta öelda viimane sõna. Kui ta pärast kohtumisi oma õnnistuse annab, saavad erakonnad valitsuse kiiresti kokku panna ja usaldushääletus võib parlamendis toimuda hiljem sel nädalal.

Pühapäeval avaldatud küsitluse järgi pooldab M5S-i ja Liiga koalitsioonivalitsust umbes 60 protsenti itaallastest.

Tõenäoline peaministrikandidaat, 54-aastane Conte pakuti enne valimisi välja M5S-i võimaliku avaliku halduse ministrina. Teda peetakse kompromisskandidaadiks, tehnokraadiks, kes suudab rivaalitsevate erakondade nõudmisi tasakaalustada.

M5S-i juht Luigi Di Maio ja Liiga liider Matteo Salvini peaksid ka ise valitsusse minema, kuigi mitte tippametikohtadele, kirjutavad Itaalia ajalehed.

Di Maio peaks saama töö- ja heaoluministriks, et tagada liikumise peamise valimislubaduse – universaalse sissetuleku vaestele – elluviimine.

Salvini võtab aga arvatavasti enda kätte siseministeeriumi, mis tegeleb sisserände küsimustega. Enam kui 600 000 sisserändaja saabumine üle Vahemere nelja aasta jooksul on tõstnud sisserändevastase Liiga populaarsuse paremal tiival Silvio Berlusconi Forza Italiast ettepoole.

Majandusministri kohale on pakutud 81-aastast majandusteadlast ja endist tööstusministrit Paola Savonat, kuid selle ameti võib saada ka Salvini tippnõunik Giancarlo Giorgetti.