"Me hindasime väga keerulist olukorda ja otsustasime minna parlamendi ette niipea kui võimalik," ütles Letta Itaalia televisioonile kohe pärast pühapäevast kohtumist president Giorgio Napolitanoga, teatab AFP BNS-i vahendusel.

Kriis puhkes seoses Berlusconi paremtsentristliku erakonna Vabaduse Rahvas (Popolo della Libertà) otsusega kutsuda oma ministrid vaevalt viis kuud töötanud koalitsioonivalitsusest ära.

Selline ootamatu samm "põhjustas ilmse ebakindluse õhkkonna", ütles Napolitano avalduses pärast poolteist tundi kestnud vestlust Lettaga. President lisas, et nad leppisid kokku, et taotlevad parlamendilt "selgust".

"Me seisame silmitsi dramaatilise hetkega ja pöördepunktiga," ütles vasaktsentristlikku demokraatlikku parteisse (PD) kuuluv Letta.

"Ma palun nii senati kui esindajatekoja usaldust. ... Kui ma seda ei saa, siis teen ma järeldused. Ma ei kavatse valitseda iga hinna eest," ütles Letta teleintervjuus.

Ekspeaminister Berlusconi kutsus kõiki viit Popolo della Libertà ministrit laupäeval tagasi astuma seoses valitsuse otsusega käibemaksu tõsta.

Pingeid tekitab ka eelseisev senatikomitee hääletus suvel maksupettuses süüdi mõistetud Berlusconi parlamendikohast ilmajätmise üle.

President Napolitano ütles, et saadab parlamendi laiali ja kuulutab uued valimised välja ainult siis, "kui ühtegi teist lahendust ei ole".