Võimude teatel ühelgi põgenikul Itaaliasse jääda ei lubata ja neil võimaldati maale tulla ainult seetõttu, et nende vastuvõtmise ja sellega seonduvate kulude katmisega oli nõus kolm riiki: Albaania, Iirimaa ja Vatikan.

Valitsus seisab juba mõnda aega selgelt põgenike igasuguse vastuvõtmise vastu, mida esindav siseminister Salvini teatas neljapäeval, et ühelgi täisealisel põgenikul ei ole võimalik maale minna isegi juhul, kui ta läheb kohtu alla.

„Kui ühe, kahe, kolme, nelja, viie laeva tõkestamine toob mulle kriminaalsüüdistuse, siis siin ma olen,” keeldus ta järele andmast ka pärast seda, kui Euroopa Liit kriisi tõttu erakorraliselt kokku tuli. „Aga mul on kõrini vaatepildist, kus meie linnades on tuhandeid võltspagulasi, kes ei tee hommikust õhtuni mitte kui midagi ja lähevad itaallastele maksma viis miljardit eurot,” müristas Salvini.

Taoline avaldus sundis reageerima ka muidu poliitikasse mittesekkuvat president Sergio Mattarellat, kes avaldas arvamust, et põgenikel tuleks humanitaarkaalutlustel lubada maale tulla ja neid aidata.