Itaalia peaminister Matteo Renzi, kelle riigil on Venemaaga laialdased kaubandussidemed, ütles, et majandussanktsioonid ei peaks olema Venemaa-vastase strateegia osa, sest need ei sunni Venemaad rahukokkuleppe üle läbi rääkima, vahendab Reuters.

„Me peaksime tegema rahuleppe heaks Süürias kõik võimaliku, kuid on keeruline ette kujutada, et see peaks olema seotud edasiste sanktsioonidega Venemaale,“ ütles Renzi pärast hilist õhtusööki Brüsselis.

Prantsusmaa on püüdnud isoleerida Venemaad diplomaatiliselt, kõigepealt ÜRO julgeolekunõukogus ning siis Euroopa Liidu 28 välisministri hukkamõistuga Venemaa õhurünnakutele Aleppos.

Euroopa Liidu riigijuhid kasutasid reede varastel tundidel tippkohtumise ametlikus avalduses sama tugevat sõnastust, kuid lõppversioonist olid eemaldatud sõnad, mis Reutersi teatel olid olemas varasemates versioonides ning mis ähvardasid Süüria presidendi Bashar al-Assadiga seotud Vene füüsilisi ja juriidilisi isikuid sanktsioonidega.

Prantsusmaa president François Hollande, kes kohtus kolmapäeval Berliinis Venemaa presidendi Vladimir Putini ja Saksamaa liidukantsleri Angela Merkeliga, kinnitas siiski, et sanktsioonid ei ole täielikult välistatud.

„Kõik võimalused on avatud nii kaua, kuni relvarahu ei austata, ja nii kaua, kuni on tahe linn maatasa teha,“ ütles Hollande Aleppo kohta.

Merkel, kes nimetas õhurünnakuid Aleppos varem „täiesti ebainimlikeks“, ütles samuti, et sanktsioonid on endiselt võimalikud. „Kui pommitamise intensiivsus, mida me oleme näinud viimastel päevadel, jätkub, oleks see meie jaoks põhjus mõelda, mida teha järgmisena,“ ütles Merkel.