Schettino kohe karistust kandma ei hakka, sest otsust on võimalik edasi kaevata, ning Itaalia pungil täis vanglad ja lahke tingimisi vabastamise süsteem tähendavad seda, et on ebatõenäoline, et Schettino kogu karistuse ära kannab, vahendab AFP.

Schettino mõisteti 2015. aasta veebruaris 16 aastaks ja üheks kuuks vangi. Kohtunik otsustas, et suure kruiisilaeva karilesõidu ja ümbermineku Toscana rannikul Giglio saare juures põhjustas Schettino hooletus. Õnnetuses hukkus 32 inimest.

Schettino mõisteti süüdi inimeste surma põhjustamises, mereõnnetuse põhjustamises ning laevalt lahkumises enne, kui kõik reisijad ja meeskond olid evakueeritud, mis andis Schettinole ajakirjanduses hüüdnime „Kapten Argpüks“.

Schettinot süüdistati selles, et ta püüdis naissoost kaaslase ees uhkeldada, juhtides laeva saarele liiga lähedale.

Laeval oli üle 4200 inimese, kellest 3200 oli turistid. Kahe ohvri surnukehad ongi leidmata jäänud.

Schettino advokaadid kinnitasid, et õnnetuse ja selle kurvad tagajärjed põhjustasid eelkõige organisatsioonilised vead, mille eest oleksid pidanud süüd jagama laeva omanikfirma Costa Crociere, indoneeslasest tüürimees ja Itaalia rannikuvalve. Samuti väitsid advokaadid, et inimeste surma ei põhjustanud mitte kokkupõrge, vaid sellele järgnenud kaos elektrivoolu kadumise tõttu. Nende sõnul ei saanud Schettinot mehaaniliste vigade eest süüdistada.

Costa Crociere vältis potentsiaalseid kriminaalsüüdistusi, tunnistades osalist vastutust ja nõustudes maksma miljoni euro suurust trahvi.