Itaalia ajaleht La Repubblica kirjutab „autoriteesetele allikatele“ viidates esmaspäevases loos, et Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker võib olla valmis juba märtsi lõpus tagasi astuma.

Ajalehele teadaolevalt on tüliküsimuseks kerkinud Euroopa Komisjoni poolt koostatav nn valge raamat Euroopa tulevikust, milles Juncker soovib näidata suunda nii poliitiliselt kui ka sotsiaalselt rohkem lõimunud EL-i ehitamise poole. Ent viimastel päevadel ja tundidel olevat Junckerile ja Euroopa Komisjonile mitmete EL-i liikmesriikide valitsusjuhtide poolt saadetud soovitus panna oma valge raamat sahtlisse ja sinna ta jätta.

Euroopa Komisjoni esialgne kava nägi ette valge raamat avaldada 8 märtsil. Junckeri sooviks oli, et see oleks siis aluseks Roomas märtsi lõpus toimuval Euroopa riigi- ja valitsusjuhtide erakorralisel kohtumisel koostatavale deklaratsioonile EL-i tulevikust.

Ent EL-i riigijuhid, kes pistavad rinda mitmel pool kasvavate populistlike ja euroopa-vastaste poliitjõududega ning ei soovi sel aastal aset leidvatel äärmiselt kriitilistel valimistel hakata kaitsma uusi Euroopa integratsiooni ideid, tahavad teha Roomas ambitsioonikuselt palju tagasihoidlikuma avalduse.

Järglaseks soomlane?

Nüüd väidab La Repubblica, et Juncker on ähvardamas peale Rooma tippkohtumist tagasi astuda, kui tal ei lasta oma nägemust Euroopa tulevikust avalikuks teha.

Ajaleht läheb veel kaugemale ja spekuleerib, et Junckerile on tõusmas ka juba vääriline järglane. Selleks olevat praegune Euroopa Komisjoni majanduskasvu, investeeringute ja konkurentsivõime eest vastutav soomlasest asepresident Jyrki Katainen. Tema ametissepanek võib Junckeri tagasiastumise korral toimuda juba aprilli alguses. Katainen olevat pingelistele valimistele vastu minevatele suurte riikide valitsusjuhtidele Junckerist ka sobivam, sest teda arvatakse võtvat poliitiliselt tagasihoidlikuma joone Komisjoni eesotsas.

Euroopa Komisjoni pressiesindaja pidas tänasel pressinkonverentsil Brüsselis vajalikuks Junckeri jätkamise kahtluseid hajutada. „Komisjoni president kavatseb suure energia, entusiasmi ja meelekindlusega jätkata ametis oma mandaadi lõpuni,“ kinnitas ta.
Jyrki Katainen