Nagu mainitud, kuulub ka Zambada Sinaloa kartelli. Nüüd aga, pärast Guzmani tabamist peab "kapteni" auastet kandev Zambada ilmselt olema see, kes selle julma grupeeringu etteotsa astub.

68-aastase Zambada nö "edu" taga on fakt, et võimud on viimastel aastatel suutnud tabada kõik suuremad narkobossid, kes viimase 20 aasta jooksul seda turgu on valitsenud. Samas varju hoidev Zambada on jäänud võimudele kättesaamatuks.

Zambada sattus tegelikult politsei huviorbiiti juba 1978. aastal, kui näiteks maailma üks kuulsamaid nakroärikaid Pablo Escobar alles alustas oma karjääri. Erinevalt 1993. aastal tapetud Escobarist pole aga Zambadat kunagi tabatud ning ta juhib seni ajani ühte suurimat kokaiiniäri.

Umbes kaheksa aastat tagasi üritas USA maksuamet mehe eksnaisele ja lastele kuuluvat ärivõrgustikku rahapesu kahtlusega kinni panna, kuid enamik neid ärisid on tänaseni töös.

Zambada edu saladuseks on eskpertide sõnul kaks asjaolu: ta hoiab madalat profiili ja panustab palju suhetesse poliitikutega, politsei ja teiste võimuesindajatega.

"Zambada on väga ettevaatlik," kirjeldab Sinaloa linna ajalehe Riodoce asutaja Javier Valdez ning lisab, et Zambadal on taskus kohalik politsei ning suur osa kohalikke ärisid.

Samuti on Zambada eripära, et ta ei reisi eriti palju ja väldib rahvarohkeid kohti. Samas on tema kohaolekut väidetavalt Mehhiko narkoäri südames Culiacanis tunda igapäevaselt, räägivad kohalikud.

Kui Reutersi reporter käis Salado väikelinnas mehe kohta uurimas, siis kohalikud hoiatasid, et "tema nime ei tohiks isegi mainida".

Zambada sündis mägises külas El Alamo. Teadaolevalt on ta oma sünnikodus sarnaselt paljudele Mehhiko narkoparunitele käinud pidevalt lastele kinke jagamas ning kohalikele raha.

Mehhiko narkomaailma absoluutsesse tippu tõusnud Zambada rääkis kohalikule väljaandele Proceso 2010. aastal antud haruldases intervjuus, et ta on olnud umbes neli korda arreteerimise lävel. Ta põgenes mitu korda mööda kraave roomates. Zambada kardab ka Guzmanist rohkem vanglakaristust ning on öelnud, et ta ennem sureb, kui vangi läheb.

Zambada enamik sugulasi on tapetud ning teised, kaasaarvatud tema kolm poega kannavad vanglakaristust.

Mehe varasid on püütud aastate jooksul hinnata, kuid äärmisesse vaesusesse sündinud Zambala on ka ise öelnud, et oleks "lollus" teda sarnaselt Guzmaniga Forbes`i miljonäride hulka arvata.

Siiski on erinevate kohtuotsuste raames temaga seotud äridest juba suudetud konfiskeerida miljardeid dollareid, mis näitab, et narkobossi varandus on märkimisväärne. Selle rikkuse taga on osade eskpertide arvates osaliselt mehe äristrateegia, mille kohasele erinevalt Guzmanist ei poolda Zambada "turu ülevalamist tootega", vaid hoiab osa toodet reservis, et turg oleks tasakaalus ja säiliks suurem nõudlus.