Teadlased rekonstrueerisid aegrea möödunud 1100 aasta jooksul Islandis toimunud 205 vulkaanipurskest ja tõdesid, et pursked toimuvad tsüklitena, vahendab Iltalehti.

„Islandi vulkaanid on pursanud tsüklitena. 20. sajandi lõpupoole vulkaanid „magasid”, aga nüüd on meil tõendeid nende aktiveerumise kohta,” ütles Edinburghi ülikooli vulkanoloog Þór Þórðarson.

Teadlase sõnul valmistuvad purskama hakkama vähemalt kolm suurt Islandi vulkaani — Hekla, Grímsvötn ja Askja. Hekla tipus olev lumi on hakanud sulama, mis annab põhjuse oletada, et magma on tõusmas vulkaani tipu poole.

Euroopa lennuliiklust nädalaid seganud Eyjafjallajökulli kohta hoiatatakse, et selle purse jätkub kuid või isegi aastaid. 1821. aastal purskas Eyjafjallajökull 15 kuud.

Probleemid oleksid veel suuremad, kui Eyjafjallajökullist idas paarikümne kilomeetri kaugusel asuv Katla purskama hakkaks. Kaks Katla eelmist purset on alanud Eyjafjallajökulli järel. Lisaks sellele hoiatati Katla purskama hakkamise eest juba enne Eyjafjallajökulli purset.