Teiste seas palus šeik Aweys vabastada ka Saudi Araabia supertankerit Sirius Stari. Tema sõnul seavad piraadid oma tegevusega ohtu rahvusvahelise kaubanduse ja rahu piirkonnas, vahendab infoagentuur AFP.

Šeik Aweys, kelle Ameerika Ühendriigid lisasid 2001. aastal terrorismi soosijate nimistusse, kaebas selle üle, et maailma üldsus ei lubanud islamistidel ise piraatlust väljajuurida ning avaldas veendumust, et vaid tema kaasvõitlejatel on see ülesanne jõupärane.

Somaalia islamistide juht lisas, et tema mõttekaaslased juurivad naudinguga seadusetuse ja piraatluse riigist välja kui neile antakse selleks vaid võimalus.

Ka teised islamistide grupeeringud, mis tegutsevad Somaalias, ei kiida piraatide tegemisi heaks. Erilise pahameele pälvis islamiriigi Saudi Araabia ärimeestele kuuluva supertankeri Sirius Star vallutamine. Islamistid lubasid minna isiklikult Haradere sadamasse, et piraatidele kätte maksta.

Kaubalaevad pideva ründamise pärast Somaalia territoriaalvetes peetakse seda piirkonda üheks maailma kõige ohtlikumaks.

Mereröövlite aktiivsus on sundinud ÜROd lubama välisriikide alustel sisenemise Somaalia vetesse. Praegu patrullivad seal Venemaa, USA ja mitmete Euroopa riikide sõjalaevad. Sellest hoolimata jätkavad piraadid regulaarselt oma häbiväärset tegevust.