Süüria inimõigusorganisatsioon, peakorteriga Suurbritannias, teatas pühapäeval tehtud avalduses, et Islamiriigi džihadistid lasid antiiksete Palmyra varemete ühe kõige paremini säilinud osa, Baalshamini templi õhku, kasutades „suurtes kogustes lõhkeaineid“. Valitsusallikas kinnitas hilisõhtul, et tempel sai plahvatuses tugevasti kahjustada.

Baalshamini tempel paiknes „mõne tosina meetri“ kaugusel Rooma amfiteatrist, kus Islamiriik viis eelmisel kuul läbi 25 vangi massimõrva. Võikast teost levitati vahetult pärast selle toimumist džihadistide sotsiaalvõrgustike kontodel ka video- ja fotomaterjali. Kogu ajalooline Palmyra linn kuulub UNESCO maailmapärandi nimekirja.

Maamoun abdul-Karim, Süüria Antiigi ja Muuseumide Direktoraadi juht, kinnitas inimõigusaktivistide kirjeldatut uudisteagentuurile Reuters. Sellegipoolest levib selle kohta, millal tempel täpselt hävitati, kaks erinevat versiooni. Kui abdul-Karim väidab, et ajalooline paik pommitati puruks pühapäeval, siis Süüria inimõigusorganisatsiooni väitel leidis sündmus aset juba kuu aja eest.

Ei ole teada, miks on kaks organisatsiooni selles küsimuses eri meelt, arvestades, et seda juhtub väga harva hoolimata Süüria juba viiendat aastat vältava kodusõja ähmasest olemusest.

„Ma nägin, kuidas Palmyra minu silme ees hävitati,“ ütles doktor abdul-Karim uudisteagentuurile Reuters. „Jumal aidaku meid,“ lisas ta, tunnistades, et teda ei üllata sugugi, et islamistlik organisatsioon templi hävitas. „Oleme alati öelnud, et järgmine faas saab olema selline, millega inimesi terroriseerida, ja kui neil on selle kõrvalt aega, hakkavad nad ka templeid hävitama.“

Esimesest sajandist pärit Baalshamini templi hävitamine on aga vaid üks jubetegudest, mille džihadistid on viimase aasta jooksul ajaloolise kultuuripärandi kallal nii Süüria kui ka Iraagi territooriumil toime pannud.

Eelmisel kuul hukati 83-aastane juba enam kui poolsajandit Palmyra kultuuri uurinud tuntud arheoloog Khaled al-Asaad, kes vangistati tänavu mais, mil pühasõdalased linna tungisid. Mehe surnukeha jäeti teistele hoiatuseks linna keskväljakule rippuma. Samuti hävitas Islamiriik juulis mitu Palymra varemetest pärit iidset kuju ja lasi õhku kaks ajaloolist hauakambrit.

Süüria valitsus üritas enne Islamiriigi linna jõudmist toimetada sõjast puutumata jäänud Damaskusesse nii palju kultuuripärandit, kui võimalik, kuid kuna aega jäi väheseks, jäi palju maha. Rääkimata tuhandetest linnaelanikest, kellel tuli seejärel silmitsi seista verejanuliste islamiäärmuslastega.

Islamiriigi võitlejate hinnangul on kõik, mis on ehitatud enne islamiusu sündi, paganluse sümbol ja tuleb hävitada. Tasub siiski märkida, et terroriorganisatsioon on osa antiikesemetest mustal turul ka maha müünud, üritades nõnda oma niinimetatud islamikalifaati finantseerida.

Süüria keskosas asuv linn, mida araabia keeles nimetatakse Tadmuriks, on ehitatud iidse tsivilisatsiooni varemete juurde, mis on püsinud 2000 aastat.

Iidne metropol asus mitmete tsivilisatsioonide karavaniteede ristumiskohas ning selle 1. ja 2. sajandist pärit templid ja sammastikud on unikaalne segu Kreeka-Rooma ja Pärsia mõjudest.