Hollandi arabisti Jan Jaap de Ruiteri teatel on terve Hollandist pärit Islamiriigi brigaad, kokku 75 võitlejat, selle konflikti tõttu vangistatud. Üks grupp on väidetavalt vangis Raqqas ja teine Ma’danis, kirjutab ajaleht De Volkskrant.

De Ruiter sai selle informatsiooni esmaspäeva õhtul ühe RBSS-i aktivisti Abu Mohamedi käest.

Terrorismieksperdid peavad RBSS-ilt saadud informatsiooni küllaltki usaldusväärseks. Konflikt olevat tekkinud pärast seda, kui üks Hollandi võitleja andis teada, et tahab kalifaadist lahkuda. Ta tahtis koju ja kutsus ka teisi Hollandist pärit võitlejaid jalga laskma.

Üks noor võitleja vangistati. Hiljem järgnes veel kaks vangistamist. Väidetavalt piinati üks neist ülekuulamisel surnuks. Abu Mohamedi sõnul läksid Hollandi võitlejad selle peale Islamiriigi julgeolekuteenistusega rääkima ning julgeolekuteenistuse peakorteri juures olevat puhkenud tulevahetus Hollandi võitlejate ja Islamiriigi julgeolekukomandandi Ahmed al-Iraqi meeste vahel.

Tülile saadeti lõppu tegema vahendaja, kelle aga Hollandi võitlejad mõrvasid ega tahtnud öelda, kes neist seda tegi. Selle peale andis Islamiriik väidetavalt karmi vastulöögi.

Kogu Hollandist pärit brigaad, mille liikmetest on umbes pooled Maroko juurtega, olevat vangistatud. Selle käigus olevat taas tekkinud tulevahetus Hollandi võitlejate ja Islamiriigi julgeolekujõudude vahel. Mõlemal poolel olevat olnud haavatuid.

Kaheksa Hollandi võitlejat on väidetavalt hukatud. Milline on ülejäänud vangistatute saatus, pole teada.

Hollandi sõjaväe luure- ja julgeolekuteenistuse (MIVD) endine analüütik Ronald Sandee ütles ajalehele De Telegraaf, et Hollandi võitlejatel võidakse lasta valida, kas nad hukatakse või saavad neist „vabatahtlike“ enesetapukomandode „märtrid“.