Võitlus islamistliku terroriorganisatsiooni purustamise nimel käib Ameerika Ühendriikide juhitavate koalitsioonijõudude õhurünnakute toel Iraagiga piirnevas Deir Ezzori provintsis asuva Baghouzi küla lähedal, vahendab uudistekanal BBC.

Süüria Demokraatlike Jõudude pressiesindaja, kes asub lahinguväljale lähedal, ütles laupäeval ajakirjanikele, et nende võitlejate edasiliikumine on kohapeal väga vaevaline ning sõjategevus kulgeb suuremate muutuste ehk pühasõdalaste pihta kaudtule andmisega.

USA juhitavate koalitsioonivägede toel alustati pealetungi laupäeval pärast suuremahulise evakuatsiooni lõppu, mille käigus toimetati piirkonnast välja umbes 20 000 tsiviilisikut.

Jõudude pressiesindaja avaldas lootust, et see saab olema viimane lahing Islamiriigiga, kellel on koalitsioonijõudude piiramisrõngas umbes kuus sada pühasõdalast, kellest enamik on pärit välisriikidest: nendega on kardetavasti ka arvestatav hulk tsiviilelanikke.

USA president Donald Trump teatas sel nädalal, et temalt on juba järgmise nädala alguses oodata ametlikku teadaannet, et koalitsioon, mis võitleb Islamiriigi võitlejate vastu, on tagasi võtnud kogu varem Islamiriigi valduses olnud territooriumi.

Trumpi otsus USA väed Süüriast välja tõmmata on kutsunud esile kriitikat kongressi liikmete hulgas mõlemast erakonnast, kes kardavad, et Islamiriik võib oma jõu tagasi saada. Ka USA tippkindral regioonis Joseph Votel ütles teisipäeval senati kuulamisel, et Islamiriik võib pärast USA väljatõmbumist taas ärgata.

Trump aga ei soovi oma otsustavusest väed välja tõmmata taganeda. „Me ootame pikisilmi oma vaprate sõjameeste soojalt tagasi koju vastuvõtmist,” ütles Trump. „Ühendriikide sõjavägi, meie koalitsioonipartnerid ja Süüria Demokraatlikud Jõud on vabastanud praktiliselt kogu territooriumi, mida ISIS varem Süürias ja Iraagis oma käes hoidis,” ütles ta.

Trumpi sõnul tehakse ilmselt millalgi järgmisel nädalal teatavaks, „et meil on sada protsenti kalifaadist”.