Kui terroriorganisatsioon video detsembris postitas, tõi see Süüria konflikti ka tavaliste venelaste kodudesse. Selles videos tapab ju noor venelane teist põhjustel, millest vaid vähesed aru saavad.

Lisaks avas see video aga ka veel teise müsteeriumi.

Vang ja väidetav spioon ütles videos enda nimeks Magomed Khasiev. Ta olevat pärit Tšetšeeniast ja töötavat Venemaa luure heaks.

Kremlimeelne Tšetšeenia juht Ramzan Kadõrov aga eitas kohe, et Khasiev on spioon.

Reuters intervjueeris rohkem kui tosinat mehe tuttavat ja lähedast, kelle väidetest selgub, et see 23-aastane mees oli seotud nii muslimite gruppide kui ka Venemaa julgeolekusasutustega ning ta paistis elavat topeltelu.

Lapsepõlv orbudekodus

Khasiev sündis mittemuslimite perekonda Venemaa tööstuspiirkonnas. Orbudekodu isikufailis on kirjas, et esimesel aastakümnel kasvatas Khasievit ema, kuid 10-aastaselt anti ta orbudekodusse. Seda, mis põhjusel seda tehti, failis kirjas ei olnud. Tema ema suri aga varsti tuberkuloosi.

Orbudekodus õppis Khasiev (tollal kandis ta sünninime Jevgeni Judin) ära tšetšeeni keele, võttis endale uue eesnime - Magomed - ning pöördus islamiusku.

Orbudekodu eksjuht Ruslan Jusupov mäletas, et Khasiev mängis tema laste ning lastelastega ja ta "armastas tähelepanu ja hoolitsust".

Kolme aasta pärast Khasiev lapsendati tšetšeeni perekonna poolt ja ta võttis oma uue ema, Markha Khasieva perenime. Markha "tagastas" aga teismeliseks sirgunud poisi umbes aasta pärast lastekodusse, sest poisi tõttu tekkisid tal lahkhelid teiste sugulastega. Siiski rääkis Khasieva Reutersile, et ta oli jäänud poisiga ühendusse ja hoolis temast edasi.

2008. aastal külastas toonane Venemaa siseminister Rashid Nurgaljev orbudekodu, et rääkida võimalike vastloodud Suvorovi sõjaväeakadeemia uute värvatutega. Lastekodu töötajate sõnutsi tahtis toona 16-aastane Khasiev väga sinna kooli minna, kuid ta põlati liialt suure vanuse tõttu ära. Seevastu võeti akadeemiasse vastu tema parim sõber Minkail Temiev.

Tõeline tšetšeen?

Khasiev läks hoopiski Tšetšeenia pealinnast 500 km kaugusel asuvasse Maikopi kolledžisse. Seal hakkas ta pere ja lähedaste sõnul aga käima läbi kahe erineva seltskonnaga. Ta jäi oma Tšetšeenia juurte juurde ja oli kontaktis oma adoptiivperega, sealhulgas parima sõbra Temieviga.

(Vasakult: Minkail Temiev, Viktor Zõzin ja Magomed Khasiev)

Vasakult: Minkail Temiev, Viktor Zõzin ja Magomed Khasiev.

Kolledžis õppides registeeris ta end samuti oma Vene nimega, kuid palus end õpetajatel ja õpilastel Magomediks kutsuda. Ühe tšetšeenist sõbra sõnul teadsid kõik teda Magomedina ning paljud ei teadnud tema Vene päritolust midagi. Uut passi taotledes võttis Khasiev endale ka ametlikult uue nime.

Hoolimata oma musliminimest, ei paistnud Khasiev aga olevat Tšetšeenia natsionalist või radikaal, rääkis üks tema sõpru Viktor Zõzin. Samuti oli tal palju mittemuslimitest tuttavaid, nende seas keegi armeenlane Grant.

Armeenlase nimi tuli jutuks ka Khasievi surmavideos, kus ta väitis, et Grant oli hiljem tema sideisik Venemaa julgeolekujõududega.

Reuters sai mitmest allikast uurides teada, et Grant oli töötanud tõesti politseis, kuid keegi ei olevat tema taustast väga palju teadnud. Ametlikud Venemaa allikad nagu FSB ja kohalik politsei väitsid, et kedagi sellenimelist neil ei ole kunagi piirkonnas töötanud ning Venemaa siseministeerium ei vastanud arupärimisele üldse mitte midagi.

Radikaalne sõber?

2013. aastal palgati Khasiev tööle Maikopis asuvasse turvafirmasse. Kohaliku turvakooli ülema Anzor Takhumovi sõnutsi taotles Khasiev siseministeeriumi luba turvatöötajaks saamiseks. Taotluses esines ta oma Vene nime ehk Judini all.

Pärast paari kuud töötamist kuulis Khasievi hea sõber, et mees müüs oma valitsuselt saadud korteri maha orbude aitamiseks.

Pole selge, kuidas Khasiev lõpuks ISISeni jõudis, aga tema adoptiivperekond kahtlustab, et siin oli mängus sõjaväeakadeemiasse siirdunud hea sõbra Temievi kuri käsi.

Nimelt olevat Khasiev oma kasuemale Markha Khasievale rääkinud, et Temiev tahtvat teda värvata, kuid ta keeldunud. Samuti mäletas kasuema, et Khasievi sõber ilmus ühele matusele pika habemega, millist kandsid peamiselt džihadistid. Tema üle tehti veel nalja, et ta näeb välja nagu Karl Marx.

Imelik oli ka veel see, et inimeste sõnul, kes Khasievit tundsid, nautis mees näiteks pidutsemist ja naisi. Temas polnud märgata mingit ekstreemsusele kalduvat hoiakut.

Sellest hoolimata kadus mees 2014. aastal Venemaalt. Ainuke, kellega ta kontakti hoidis, oli hea sõber Zõzin, kellele ta saatis näiteks teateid Türgi piiril asuvast Süüria linnast Kobanist.

Need teated muutusid järjest radikaalsemateks ja Khasiev hakkas nimetama ISISe võitlejaid oma "vendadeks" ning rääkis, kuidas ta on tapnud niipalju inimesi, et ta on "väsinud tükkide üleskorjamisest".

Viimane sõnum saabus Zõzinile veebruaris ning mees palus siis sõbral koju tulla.

"Ta ütles, et ta tuleb ehk külla. Aga lõppu kirjutas ta, et ta on väsinud. Ta saatis häälsõnumi. Siis ma juba taipasin, et ta ei tule tagasi. Sealt ei ole lihtsalt võimalik tagasi tulla," rääkis Zõzin.