Noorteorganisatsioonide juhtide sõnul on Soome ja Rootsi liiga kaua teineteise poole piilunud ja oodanud, et teine teeks esimese sammu, millele võiks järgneda, vahendab YLE Uutiset.

Soome president Sauli Niinistö sõidab nädalalõpul Rootsi, kus kohtub peaminister Fredrik Reinfeldtiga. Noorpoliitikute arvates tuleks sellel kohtumisel minna sõnadelt üle tegudele turvalisema Põhjala, Läänemere ja maailma nimel.

Väikestel riikidel ei ole võimalusi selliste teadmiste ja võimekuste arendamiseks, mida tänapäeva ohud eeldavad, kirjutavad noortekogude juhid. Globaalsed kriisid, nagu näiteks looduskatastroofid, küberohud, sõjad ja relvakonfliktid on üha mitmeplaanilisemad ja neile tuleb koos vastu astuda, leiavad noorpoliitikud.

Soome ja Rootsi liitumine NATO-ga tugevdaks ennekõike meie oma kaitsevõimet, aga samas tugevdaks see ka meie võimet toetada demokraatiat ja vabadust Põhjalas, Läänemere piirkonnas või ka mujal, põhjendavad allakirjutanud.

Noortekogude juhtide hinnangul ehitatakse rahu ja julgeolekut rahvusvahelise koostöö kaudu ja NATO on selleks koostööks loomulik foorum.

Soomest on artiklile alla kirjutanud koonderakonna noorteorganisatsiooni (Kokoomusnuoret) esinaine Susanna Koski ja Rootsist moderaatide noortekogu (Moderata Ungdomsförbundet) esimees Erik Bengtzboe.

Norrat esindab Unge Høyre juht Paul Joakim Sandøy ning Eestit IRL-i Noorte juht Sirle Rosenfeldt.