Meeleavaldused said alguse eelmisel neljapäeval Mashhadi linnas, algselt hindade tõusu ja korruptsiooni vastu, kuid nüüd on tegemist juba laiemate valitsusvastaste meeleoludega, vahendab BBC News.

Viimased teated räägivad ulatuslikust politsei kohalolekust Teheranis. Uudisteagentuur Mehr teatas takso süütamisest. Politsei kasutas eelmisel õhtul Enghelebi väljakul pisargaasi ja veekahurit.

Riiklik meedia tsiteeris politsei esindajat, kelle sõnul tulistati Iraani keskosas Isfahani lähedal Najafabadis politseinikke, kellest üks suri ja kolm sai haavata.

Reutersi teatel süüdati Qahderijani linnas osaliselt politseijaoskond. Toimusid kokkupõrked julgeolekujõudude ja hoonet hõivata üritanud meeleavaldajate vahel. Kinnitamata andmetel oli ohvreid.

Sotsiaalmeedias räägiti meeleavaldustest Birjandis Iraani idaosas, Kermanshahis lääneosas ja Shadeganis edelaosas.

Alguses teatas riiklik meedia, et öösel hukkus kümme inimest, kuid kohalik kuberner rääkis 13 surma saanust.

Kuus inimest hukkus tulistamises Iraani lääneosas Tuyserkanis. Hiljem teatas Hamadani provintsi kuberner agentuurile ISNA, et seal hukkus veel kolm inimest. Kaks inimest sai surma riigi edelaosas Izehis ja veel kaks Lorestani provintsis Dorudis.

President Rouhani püüdis veebilehel tehtud avalduses vägivalda pisendada.

„See ei ole midagi. Kriitika ja protest on võimalus, mitte oht,” ütles Rouhani. Samas hoiatas ta märuli tekitajate ja seaduserikkujate eest.

„Meie riik tegeleb selle vähemusega, kes hüüab hüüdlauseid seaduse ja rahva soovide vastu ning solvab revolutsiooni pühadusi ja väärtusi,” teatas Rouhani.

Hiljem ütles Rouhani Twitteris, et valitsus peab rahva nõudmistele ja korruptsiooniprobleemidele tähelepanu pöörama.

Iraani revolutsiooniline kaardivägi on võtnud karmi positsiooni ja hoiatanud, et valitsusvastased meeleavaldused seisavad silmitsi riigi raudse rusikaga, kui poliitilised rahutused jätkuvad.