Iraani presidendi kodused vastased reageerisid vihaselt, kui avaldati fotod, millel Ahmadinejad embas Chávezi 78-aastast ema Elena Frias de Chávezit ning suudles lahkunu kirstu, vahendab Daily Telegraph.

Usukonservatiivid teatasid, et Ahmadinejadi tegu solvas Iraani usulist väärikust ning seda võib pidada haramiks – islami reeglite järgi keelatud teoks.

Iraani suuruselt teise linna Isfahani reedeste palvete juht Mohammad Taghi Rahbar ütles uudisteagentuurile Mehr, et Ahmadinejad kaotas enese üle kontrolli.

„Kätlemine mitte-mahramist (perekonda mittekuuluva) naisega ei ole lubatud mingitel tingimustel, olgu ta noor või vana. Embamine või emotsioonide väljendamine on sellise maa nagu Iraani Islamivabariigi presidendi väärikusele sobimatu,“ ütles Rahbar.

Iraani parlamendi Majlese juhtiva komitee liige Mohammad Dehghan ütles, et episood paljastas „kõrvalekalduva voolu“ tõelise olemuse. Iraani kõrgeima juhi ajatolla Ali Khamenei pooldajad nimetavad kõrvalekalduvaks vooluks Ahmadinejadi koos liitlastega.

Ajatolla Khameneile lojaalsed konservatiivid süüdistavad Ahmadinejadi administratsiooni püüdes Iraani islamipõhimõtteid nõrgestada. Presidenti kahtlustatakse ka vandenõus, mille eesmärk on ühe alluva võimule upitamine pärast teise ametiaja lõppemist selle aasta suvel.

Eelmisel nädalal kritiseeris ajatolla Khameneile lähedal seisev kõrge islamivaimulik ajatolla Ahmad Khatami Ahmadinejadi eelmisel nädalal vähki surnud Chávezi ülestõusmispäeval Jeesuse kombel tagasituleku ennustamises.

„Ma ütlen otse, et ta läks liiga kaugele sellega, mida ta mainis oma lugupidamisavalduses,“ ütles Khatami. „President teab väga hästi, et selline lugupidamisavaldus kutsub esile meie religioossete institutsioonide reageeringu. Ta oleks võinud saata diplomaatilise sõnumi ilma religioossete kõrvaltähendusteta.“